Доступність посилання

ТОП новини

Авіакатастрофа під час повітряного шоу у Львові. Антитерористична кампанія США


Авіакатастрофа під час повітряного шоу у Львові. Антитерористична кампанія США

Прага, 29 липня 2002 – Західна, зокрема європейська преса широко відгукується на суботню авіакатастрофу під час військово-повітряного шоу у Львові, унаслідок якої загинуло понад 80 людей. У рамках нашого сьогоднішнього огляду західних газет ми зосередимо увагу на коментарі на цю тему у Мюнхенській газеті «Зюддойче цайтунґ». Оглядачі коментують також останні антитерористичні заходи США і можливий удар по Іраку.

Повідомляючи про те, що понеділок оголошено в Україні Днем жалоби, газета «Зюддойче цайтунґ» підкреслює, що люди, які ще залишаються у стані шоку після суботньої трагедії, мають право знати – чому ця авіакатастрофа трапилася? Тим більше, що останнім часом Україна стала місцем багатьох трагедій, особливо на шахтах Донбасу, де від 91-го року, тобто від часу здобуття незалежності загинуло 3700 людей. Газета називає Україну, другу за розмірами в Європі, хворою країною. Економіка України протягом останніх восьми років перебуває у стані упадку. Незначні економічні успіхи ніяк не позначилися на житті людей. Пересічна зарплата, підкреслює газета, сягає лише 50-ти доларів на місяць.

Минулого року, веде далі газета, Київ уже продемонстрував, за словами газети, свою некомпетентність, збивши російський пасажирський літак і пізніше зробивши спроби заперечити свою вину. Цього разу президент Кучма поспішив заарештувати головнокомандуючого повітряними силами й усунути від обов’язків головнокомандуючого збройними силами України. Тим часом міністр оборони сам запропонував піти у відставку. Проте, як пише на закінчення німецька газета «Зюддойче цайтунґ», ці окремі заходи навряд чи допоможуть Кучмі відновити довір’я людей.

Тим часом коментатор американської газети «Бостон ґлоуб» Томас Оліфант аналізує останні антитерористичні заходи президента США Буша й зосередження ним особливої уваги на можливому ударі по Іраку. Водночас, на думку автора, Вашингтон ігнорує цілком реальну загрозу, яку представляють величезні запаси ядерної зброї, що залишилися на території колишнього СРСР після його розпаду. Коментатор називає чудом той факт, що досі нічого із цих запасів не вкрадено і не продано міжнародним терористам, а крім того, не перекуплено жодних ядерних науковців для праці у країнах, що підтримують міжнародний тероризм. Автор описує один зі складів російської хімічної зброї у Сибіру, де зберігаються каністри з нервовим газом, який міг би привабити терористів. Однієї каністри було б досить, щоб умертвити 180 тисяч людей. Такий склад, на думку автора, могла б пограбувати навіть група добре тренованих бойовиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG