Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична операція США в Афганістані. Дискусії у справі можливого удару по Іраку


Антитерористична операція США в Афганістані. Дискусії у справі можливого удару по Іраку

Прага, 30 липня 2002 – Західні, зокрема американські газети продовжують коментувати підготовку США до можливого воєнного удару по Іраку з метою усунути від влади режим Саддама Хусейна. У центрі уваги оглядачів залишається також триваюча антитерористична акція проти решток терористичної мережі Аль-Кайида в Афганістані.

Цього тижня конгрес Сполучених Штатів розпочне слухання у справі можливого удару по Іраку. У зв’язку з цим газета «Нью-Йорк таймс» наводить погляди офіційних осіб і оглядачів, згідно з якими лише воєнний удар по Іраку допоможе повалити режим Саддама Хусейна. Серед іншого такий удар може дати шанс досі придушеній внутрішній опозиції і внутрішнім суперникам повести боротьбу проти режиму. При цьому газета наводить зокрема попередню ворожнечу між мусульманами сунітами й шиїтами, жорстоку дискримінацію режимом шиїтів на півдні країни та етнічних курдів на півночі. На думку газети, їхню боротьбу проти режиму у випадку воєнного удару слід було би підтримати. І такого удару по Іраку слід завдати до того, як він встигне ударити по американських військах або по будь якій країні регіону, зокрема, по Кувейту або Ізраїлю. При цьому, як підкреслює газета, нема жодних гарантій швидкої перемоги. Натомість така операція може мати економічні наслідки на країни регіону.

Тим часом, коментуючи воєнну акцію антитерористичної коаліції на чолі зі США в Афганістані, інша американська газета «Бостон ґлоуб» у редакційній статті підкреслює, що ця операція, у перебігу якої успішно вигнано режим талібан, нині викликає щораз більше невдоволення в Афганістані у зв’язку із втратами серед цивільних осіб Американське командування і політичні діячі повинні взяти це до уваги, підкреслює «Бостон ґлоуб» у редакційній статті, щоб запобігти повторенню подібних втрат у майбутньому. Газета перестерігає також американське командування перед іншими помилками, зокрема перед дезінформацією ворогуючих угруповань в Афганістані, які намагаються спрямувати удари американської авіації не проти Аль-Кайди, а фактично проти своїх суперників. Американське командування повинно докласти всіх зусиль, пише на закінчення «бостон ґлоуб», щоб жодних із цих помилок не повторити, інакше афганці розцінять присутність американських підрозділів, як іще одну ворожу іноземну інтервенцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG