Доступність посилання

ТОП новини

Йорданський король Абдалла виступає проти воєнної акції США в Іраку


Йорданський король Абдалла виступає проти воєнної акції США в Іраку

Прага, 1 серпня 2002 – До Сполучених Штатів Америки для переговорів із президентом Джорджем Бушем прибув йорданський король Абдалла. Напередодні він провів зустрічі з радником глави Білого дому з питань національної безпеки Кондолізою Райс і першим заступником державного секретаря Річардом Армітаджем.

За повідомленням Ройтерс, зустріч Джорджа Буша й короля Абдалли підтвердила розбіжності двох керівників щодо можливої військової акції Сполучених Штатів проти Іраку.

Джордж Буш на зустрічі з Абдаллою заявив: Політика нашого уряду, нинішньої адміністрації полягає в тому, щоб змінити іракський режим. Саддам Хусейн є тією людиною, що ненавидить власний народ, він погрожує своїм сусідам, він розробляє зброю масового знищення.

У свою чергу Абдалла сказав, що було б абсурдно вживати заходи проти Іраку, не врегулювавши спершу ізраїльсько-палестинський конфлікт. А в сьогоднішньому інтерв'ю часопису Washington Post Абдалла заявив, що міжнародна громадськість в особі, зокрема, арабських лідерів “глибоко стурбована” планами Вашингтона нанести удар по Іраку. Крім того, додав йорданський король, американська адміністрація здійснює “жахливу помилку”, ігноруючи застереження своїх союзників проти антиіракської кампанії.

Є повідомлення, що державний секретар Сполучених Штатів Колін Пауелл під час зустрічі з міністром закордонних справ Японії Іоріко Кавагуті в Брунеї заявив, що США не ухвалювали абсолютно ніяких рішень щодо дій відносно Іраку.

Колишній директор Центрального Розвідувального Управління Сполучених Штатів Джеймс Вулсі в інтерв'ю радіо “Свобода” заявив, що “Аль-Каїда, Ірак та Іран перебувають зараз у стані війни зі Сполученими Штатами, а частково - взагалі із сучасною західною цивілізацією”. Щодо, зокрема, Саддама Хусейна, то, за словами Вулсі, він і правлячі кола його партії відверто говорять, що перебувають у стані війни з Америкою, вони відповідно і поводять себе. Приміром, Саддам пробував організувати 93-го року замах на колишнього президента США Джорджа Буша, коли той здійснював поїздку до Кувейту. Ірак підтримує різні терористичні організації у світі, і найголовніше з точки зору регіональної політики – іракський режим розробляє зброю масового знищення, порушуючи тим самим зобов'язання, взяті на себе в рамках перемир'я 91-го року, і резолюцію ООН, що забороняє цій країні розвивати такого роду зброю, заявив колишній шеф зовнішньої розвідки США Джеймс Вулсі в інтерв'ю радіо “Свобода”.

З Кувейту надходять повідомлення про те, що там завершується термінове обладнання 750 громадських “прийомних пунктів”, призначених для надання першої допомоги населенню й складування товарів першої необхідності на випадок початку військової кампанії США проти Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG