Доступність посилання

ТОП новини

Тіньова економіка залишається й надалі серйозною проблемою в колишніх радянських республіках, в тому числі і в Україні


Тіньова економіка залишається й надалі серйозною проблемою в колишніх радянських республіках, в тому числі і в Україні

Берлін, 2 серпня 2002 - При цьому, як стверджують німецькі експерти, уряди тримають головні важелі, за допомогою яких можна було б спонукати підприємців до легальної діяльності.

На думку експертів із Німецького інституту економічних досліджень у Берліні, національні уряди можуть ефективно боротися з тіньовою економікою. Проаналізувавши розвиток ситуації в Україні, фахівці визначили низку факторів, які впливають на розвиток тіньової економіки. Говорить співробітник Німецького інституту економічних досліджень Ульріх Тіссен: Йдеться про бюрократичні перешкоди для підприємців, складну систему оподаткування, занадто високі податки.”

Німецькі експерти позитивно оцінили запровадження так званого єдиного податку для підприємців та намагання українського уряду взагалі понизити рівень відрахувань. За оцінками Німецького інституту економічних досліджень, ці та інші заходи сприяли тому, що частка тіньової економіки відносно внутрішнього валового продукту, починаючи від 1997-го року в Україні дещо зменшилася. Але вжитих заходів не достатньо для прискорення цього процесу. “Відчутно скоротити частку тіньової економіки можна завдяки передусім усуненню бюрократичних перешкод. Наші дослідження продемонстрували, що це – найважливіший фактор”, - зауважив Ульріх Тіссен. Він визнав, що експерти самі були вражені такими висновками. Адже раніше вони були переконані, що передусім високі податки спонукають підприємців іти в тіньову економіку.

Бюрократія в Україні, як зауважив німецький економіст, розвинута надзвичайно сильно. Підприємці відчувають її всюди: на митниці, що стримує розвиток зовнішньої торгівлі та прихід нових інвестицій; при отриманні різних дозволів, що може тягтися місяцями, а то й роками. На думку Ульріха Тіссена, уряд повинен започаткувати перетворення в цих та інших структурах, що врешті й загальмує подальший розвиток тіньової економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG