Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у вірменському монастирі у Криму – побутовий злочин чи терористичний акт з етнічним підґрунтям?


Вибух у вірменському монастирі у Криму – побутовий злочин чи терористичний акт з етнічним підґрунтям?

Симферополь, 5 серпня 2002 - Минулого тижня ми розповідали, що уряд Криму передав Вірменській Апостольській Церкві приміщення середньовічного монастиря Сурб Хач (Святий Хрест). Але вже за кілька днів після цього в монастирі пролунав вибух. З людей ніхто не постраждав, проте вибухом була частково зруйнована будівля монастирського готелю. Детальніше про цей випадок і про результати розслідування, яке провели правоохоронці, – розповідаємо.

Середньовічний монастир Сурб Хач, розташований на околиці Старого Криму, кілька століть тому був центром духовного й культурного життя вірменського населення півострова, і після рішення Ради міністрів АРК про передачу громаді Вірменської Апостольської Церкви частини його приміщень постала реальна перспектива відновлення цього статусу стародавнього монастиря. Однак, вибух, який пролунав на території монастиря в ніч на 29 липня, сколихнув широкі кола не тільки вірменської громадськості. Деякі громадські діячі заговорили про терористичний акт з етнічним підґрунтям, згадуючи торішні акції мусульман із демонтажу православних хрестів, масово встановлених УПЦ Московської Патріархії у публічних місцях.

Вибухом було зруйноване підвіконня і вибите скло у вікнах монастирського готелю. Співробітникам міліції Кіровського району знадобилося лише трохи більше доби, щоб заявити, що насправді - це побутовий злочин, а не терористичний акт. Правоохоронці затримали 65-літнього мешканця Старого Криму, який тривалий час працював сторожем у монастирському комплексі. Як повідомив Центр громадських зв’язків Головного Управління МВС України в Криму, затриманий виготовив і заклав вибуховий пристрій лише з хуліганських мотивів. У нього, начебто виникли неприязні стосунки з іншим сторожем, і він вирішив розв’язати конфлікт за допомогою вибухівки. Пекельну машинку підозрюваний зробив з гільзи від снаряда і з пороху. Установив вибуховий пристрій на підвіконня і підпалив бікфордів шнур. Випадково у кімнаті нікого не виявилося, тож обійшлося без жертв.

За повідомленням Центру громадських зв’язків, правоохоронці вирішують питання про порушення проти затриманого кримінальної справи за трьома статтями Карного кодексу України”. Але статті про тероризм серед них немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG