Доступність посилання

ТОП новини

Спільним військово-морським з’єднанням країн Причорномор’я “Блексіфор” командуватиме українець Ігор Тенюх


Спільним військово-морським з’єднанням країн Причорномор’я “Блексіфор” командуватиме українець Ігор Тенюх

Симферополь, 5 серпня 2002 - У понеділок зранку до Севастопольської бухти увійшли 5 кораблів – по одному від Росії, Грузії, Туреччини, Болгарії й Румунії. Разом з українським кораблем “Славутич” вони входять до міжнародного військового з’єднання країн Причорномор’я “Блексіфор”, командування яким тепер переходить до України.

Другий збір, або на мові військових – активація – спільної військово-морської групи “Блексіфор” розпочався у Севастополі в понеділок. Там же в четвер відбудеться церемонія передачі командування цим оперативним з’єднанням від турецької до української сторони. Згідно з рішенням Комітету командувачів ВМС Причорноморських країн, протягом року “Блексіфор” очолюватиме український контр-адмірал Ігор Тенюх. Перший рік угрупованням командував представник ВМС Туреччини Нусрет Гюнер.

Створене у 2001 році спільне з’єднання країн Причорномор’я має завдання з проведення пошуково-рятувальних, тральних і гуманітарних операцій, а також здійснення візитів доброї волі. Військові моряки називають цю групу “з`єднанням за викликом”. Як повідомляє прес-центр українського флоту, її утворено з метою сприяння подальшому зміцненню добросусідських відносин і взаєморозуміння між країнами чорноморського регіону, а також для забезпечення миру й стабільності в регіоні шляхом поглиблення співробітництва та сумісності військово-морських сил причорноморських країн.

Після активації групи й передачі командування, з’єднання «Блексіфор» на чолі з наймолодшим українським адміралом Ігором Тенюхом покине Севастопольську бухту і вирушить до Стамбула. На переході морем кораблі матимуть можливість провести низку спільних навчань і тренувань. Як повідомляє прес-центр ВМС України, з`єднання “за викликом” здійснить також візити доброї волі до портів Болгарії та Румунії. Поки що крім візитів доброї волі “Блексіфор” інших викликів не отримував та в інших акціях не задіювався.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG