Доступність посилання

ТОП новини

Серед країн східної та центральної Європи найбільше постраждала від повеней Чеська Республіка. «Європейський Союз надасть чехам негайну допомогу», – пообіцяв у Празі голова Європейської Комісії Проді


Серед країн східної та центральної Європи найбільше постраждала від повеней Чеська Республіка. «Європейський Союз надасть чехам негайну допомогу», – пообіцяв у Празі голова Європейської Комісії Проді

Прага, 16 серпня 2002 - У 12 столітті дружина Владислава Першого Юдита поставила перший кам’яний міст через Влтаву. Юдитин міст мав 21 арку і зносив великі навантаження. Та прийшла повінь, в середині 14 століття Юдитин міст у Празі забрала велика вода. Так свідчать літописи. Міст, що його згодом звів через Влтаву Карел 4-ий, є однією з найкрасивіших архітектурних і технічних споруд Європи. Карлів міст нинішню повінь витримав. І про це також писатимуть літописи, тому що в історії Праги, в цілому - чеських земель цьогорічна повінь – найбільша за останні чи не 200 років.

Сьогодні на цьому наголосив і Романо Проді. Голова Європейської Комісії приїхав до Праги на запрошення чеського Президента Вацлава Гавела і разом із ним на гелікоптері облетів затоплені терени.

Р. Проді: Не йдеться лише про Прагу, але про всі землі навколо ріки, які затопила й знищила вода. Справді, повінь зруйнувала життя в країні.

Романо Проді підтвердив, що Європейський Союз надасть Чеській Республіці екстрену допомогу. Була названа і сума – 58 мільйонів євро на відбудову передусім затоплених водою пам’яток архітектури. Під водою лежить, зокрема, унікальна ренесансна архітектура Чеського Крумлова, старі замки північної й центральної Чехії. У Празі під загрозою знищення державний архітектурний і нотний архіви, постраждали від води приміщення палацу мистецтв «Рудольфінум» і палацу «Жофін», Національний театр і Національна бібліотека. .

У чеській столиці вже другий місяць перебуває на зйомках відомий шотландський кіноактор Шон Конері. Через повені його вже двічі переселяли до безпечнішого готелю. І його вразили масштаби повені:

Шон Конері: Це дійсно міжнародна катастрофа, і весь світ має звернути на неї увагу і надати країні підтримку. Чеський президент Вацлав Гавел переконаний, що світ не покине затоплену Чехії наодинці з бідою.

В. Гавел: Ця швидка оперативна реакція на моє запрошення без сумніву, вказує на те, що Європейська Комісія – не закостенілий бюрократичний орган, як твердять євроскепгики, але якщо треба, може діяти дуже оперативно.

А те, що Празі, всім чехам поміч потрібна – сьогодні очевидно. Більшість з 215 тисяч евакуйованих людей залишились без даху над головою. У Празі впали вже 2 підтоплені водою будинки, по всій країні їх багато десятків. Повінь забрала врожай зернових, овочів, фруктів, не працюють промислові підприємства, паралізована робота залізниці, підмиті сотні кілометрів шосейних доріг, під водою 17 станцій метро, тобто третина мережі. Сотні населених пунктів залишились без світа. Вода забрала вже 13 життів. А тому чехи з вдячністю приймають допомогу. Першими відгукнулись Бельгія та Греція, руку помочі подали поляки й низка міжнародних доброчинних організацій. Вацлав Гавел назвав це міжнародною солідарністю в дії. На його думку, це мова, якою спілкуються між собою відкриті демократичні суспільства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG