Доступність посилання

ТОП новини

Візит Папи Римського Івана Павла Другого до Польщі


Візит Папи Римського Івана Павла Другого до Польщі

Прага-Варшава, 16 серпня 2002 - Годину тому Папа Римський Іван Павло Другий прибув до Польщі. Його візит називають паломництвом на Батьківщину. У нас на зв’язку наша кореспондентка Ганна Стеців. Вона нам розповість про те, як відбувалася церемонія привітання, яким є основне гасло цього візиту. Ганно, чим чим це паломництво буде відрізнятися від решти, які Папа здійснив до Польщі?

Ганна Стеців

Спочатку скажу, що процедура вітання Папи завершилася кілька хвилин тому. Зараз Папа їде до Краківської резиденції, де він перебував, коли був митрополитом Кракова. У Кракові велике свято - дзвонять дзвони і на вулицях сотні тисяч людей. А на летовищі вітали Папу 15 000 вірних, лише ті, хто мав спеціальні запрошення. «Вітаємо вдома! Любимо тебе!»- скандували тисячі людей, і там, на летовищі, вітали Папу також президент Александр Кваснєвський і його дружина, папський нунцій, кардинали, єпископи, члени уряду. Александр Кваснєвський потиснув руку Святішому Вітцеві біля трапа літака, а Іоланта Кваснєвська припала на коліна і поцілувала руку Папи. Діти подавали Святішому Вітцеві кошичок із землею, яку він за традицією цілував, і були гімни Ватикану й Польщі та інші почесті, які супроводжують візити найвищого рівня. У своїй вітальній промові президент Кваснєвський сказав:«Всі поляки - і віруючі, і невіруючі під враженням від слів і чинів Вашої Святості. Ваша Святість є для на нас усіх найвищим авторитетом». Звичайно, вітали Папу й прем’єр Міллєр із дружиною, і міністри. Але цей візит буде відрізнятися від інших тим, що Папа під час цього візиту буде якнайменше уваги звертати на політиків, і якнайбільше - на простих людей, котрі в нужді і потребують найбільшого милосердя Божого. Багато з них пройшли пішки сотні кілометрів. Так, наприклад, паломники з Гданська йшли пішки 638 кілометрів, аби зустрітися з Папою. Ішли тисячі людей з Варшави, Познані та інших міст Польщі. “Бог милосердний,” – це основне гасло нинішнього візиту Папи Івана Павла Другого до Польщі. Я особисто під величезними враженнями від перших хвилин зустрічі з Папою! Але цей візит буде коротким, і у понеділок, на жаль, Папа вже відлітає.

Людмила Ваннек

Цікаво було б знати більше деталей про Святішого Отця як людину. Зараз я порушу усі закони новинарства і поставлю відразу багато питань в одному: наприклад, яким літаком він літає, чи має , як ми всі, паспорт, чи проходить митний контроль. Чи має він багаж і який ? Або чи Папа, наприклад, бере участь у виборах, бо ми якось звикли розглядати особу Святішого Отця, як щось дуже відірване від буденного життя... Ми так насправді мало знаємо про Папу як людину...

Ганна Стеців

Мені здається, що такі питання цікавлять багатьох людей. Уяви собі, Папа літає звичайним пасажирським літаком, який Ватикан випозичає у Італійських повітряних ліній. Папа, навіть, має квиток на літак. Лише у тому місці , де звичайно в квитках зазначено містер чи місіс така-то, у квитку Папи нема – містер. Там написано натомість – Його Святість. Має Папа й паспорт - ватиканський. У цьому паспорті нема прізвища, лише імена - Іван Павло. А решта все, як у звичайних паспортах – печатки, про прибуття – відбуття також.... Митний контроль папа не проходить, так як не проходять усі VIP, але відомо, що він везе у валізках. Наприклад, цього разу Папа привіз до Польщі цілу валізку білих вервиць. Таку вервицю даруватиме Папа кожному, хто буде з ним вітатися. У решті валізок є всі ті речі, які потрібні для Служби Божої – пастораль, мітри, ризи і так далі. До речі, ти згадувала про те, чи Папа бере участь у виборах. Є така інформація, що Папа зберіг і свій польський паспорт , де він значиться як Кароль Войтила , і громадянство польське він теж зберіг. І кажуть, що Кароль Войтила фігурує у списках виборців на виборах у Польщі. Не знаю, чи віддає Папа свій голос , він мав би голосувати у посольстві Польщі в Римі... Не відомо, чи Папа віддає свій голос і невідомо, кому, якщо так...

Людмила Ваннек

Багато було публікацій у світовій пресі, де натякалося про те, що це остання подорож Папи, і що , можливо, він залишиться в Польщі...Що відомо з цього приводу?

Ганна Стеців

На це питання відповідав речник Ватикану. Він відреагував на це дуже спокійно й дотепно: «Той , хто це написав, не читав програму візиту. Бо якби читав, то бачив би, що там є пункти – прощання з Краковом і відліт до Ватикану». Мабуть, це останній приїзд до Польщі. Але чи останнє паломництво взагалі? Хто може знати? Лише Бог, як у нашому випадку доречно буде зауважити. А з того, що ми бачимо під час перших хвилин перебування Папи у Польщі, видно, що Святіший Отець у добрій формі і в чудовому настрої!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG