Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка до воєнного удару по Іраку. Міжнародний кримінальний суд і США


Підготовка до воєнного удару по Іраку. Міжнародний кримінальний суд і США

Прага, 19 серпня 2002 – У центрі уваги західної преси залишається підготовка США до воєнного удару по Іраку і можливі наслідки такої акції для самого Іраку, для регіону і світу. Західні оглядачі повертаються також до недавніх заяв Вашингтона у справі Міжнародного кримінального суду, які викликали розходження між США і країнами ЄС.

Газета «Вашингтон пост» містить коментар колишнього радника з питань національної безпеки США професора Бжезінського, який аналізує шляхи зміщення режиму Саддама Хусейна в Іраку. Передусім, як підкреслює автор, Сполучені Штати повинні добре розміркувати наслідки своєї акції, які матимуть тривалий вплив на дальший розвиток міжнародної системи загалом. Далі, на думку Бжезінського, справа воєнного удару по Іраку не повинна бути рішенням самого президента Буша разом із кількома призначеними ним членами адміністрації. Таке рішення повинно базуватися на громадській думці у США й у світі. Удар по Іраку, веде далі автор, може послужити в майбутньому небезпечним прикладом раптових превентивних атак. Проте нині на карту поставлено передусім існуючі міжнародні уклади й роль у них найсильніших держав, закінчує свій коментар професор Бжезінський у газеті «Вашингтон пост».

На цю ж тему відгукується коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Петер Мінх, який висуває конкретні побоювання у зв’язку з можливим ударом по Іраку. На його думку, було б даремно сподіватися на швидку перемогу над режимом Саддама Хусейна, покладаючись на підтримку невдоволеного населення і на іракську опозицію. Крім того проблему Іраку автор пропонує вирішувати у комплексі, за його словами, так званої близькосхідної трійці: Багдада, Ель-Ріяда і Єрусалима. Багдад представляє загрозу у зв’язку з його зброєю масового знищення, Ріяд є пов’язаний з ісламськими фундаменталістами, а Єрусалим тим часом уплутаний, за словами автора, у вічну війну з палестинцями.

Коротко згадаймо й іншу актуальну тему, яка не сходить із сторінок західних газет: відмова адміністрації США підтримати Міжнародний кримінальний суд, якщо цей суд не дасть гарантій, що ніколи не переслідуватиме американських військовослужбовців, а також вимоги Вашингтона до країн-кандидатів до НАТО підписати із судом двобічні угоди про імунітет американським військовослужбовцям. Коментатор Вільям Фаф пише з цього приводу в газеті «Інтернешанел геральд трібюн», що адміністрація Буша протиставилася таким чином країнам ЄС, сподіваючись, що зможе натиском домогтися своєї мети. Проте виявлення тиску на кандидатів до союзу НАТО, як вважає автор, може виявитися політичним порахунком, бо Сполучені Штати потребують НАТО одностайним і життєздатним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG