Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Польщі, Литви та Словаччини зустрілися у Кракові, де вони обговорили спільний план дій у процесі розширення Європейського Союзу та НАТО


Президенти Польщі, Литви та Словаччини зустрілися у Кракові, де вони обговорили спільний план дій у процесі розширення Європейського Союзу та НАТО

Варшава, 19 серпня 2002 - Президенти говорили про необхідність координувати зусилля всіх 13 країн, які мають намір найближчими роками вступити в Європейський Союз. Спільний голос країн-кандидатів мав би важливе значення у розв'язанні багатьох проблем, із якими стикаються держави в процесі розширення. Насамперед ідеться про фінансові питання. Тут в інтересі кандидатів лежить те, аби нові члени ЄС сплачували до спільної каси Євросоюзу менше, аніж діставали б допомоги з ЄС. У протилежному випадку, або ж якби доводилося платити стільки, скільки діставати - утрачала б сенс сама мета вступу до Об'єднаної Європи. Це одна з найважливіших проблем, із якими країни-кандидати стикаються під час переговорів на тему розширення. І власне тут важливо говорити одним голосом. Тоді Європейський Союз буде більше рахуватися з кандидатами.

Власне на зустрічі у Кракові президенти трьох країн-кандидатів вели переговори про те, аби об'єднати зусилля всіх тринадцяти країн, що мають близьку перспективу вступу в ЄС, у відстоюванні цього інтересу. Президенти також обговорювали питання доплат фермерам, яке теж є спільним, і в основі якого теж лежить намагання країн-кандидатів домогтися таких доплат до продукції сільського господарства, які мають старі члени Євросоюзу. Властиво, можна сказати, що ініціатором такого спільного підходу до найважливіших питань переговорного процесу став президент Польщі Александр Кваснєвський. Зустріч президентів під час перебування у Кракові Папи стала приводом для початку поширення цієї ініціативи. І треба чекати, що в недалекому майбутньому тема, очевидно, знайде своє обговорення в ширшому гроні. Президент Кваснєвський зазначив, при цьому, що він переконаний, що ще цього року Словаччина і Литва будуть запрошені до вступу в НАТО, а Польща - завершить переговорний процес із Євросоюзом. Тим паче потрібні на цьому шляху спільні дії, зазначив Кваснєвський. Цікаво, що президент Литви Адамкус зазначив, що вступ до НАТО і Європейського Союзу аж ніяк не перекреслить значення регіонального співробітництва для Польщі, Литви та Словаччини.

Таким чином уже можна сказати, що й на дальшу перспективу ці країни збираються залишатися спільниками і лобіювати разом проштовхування інтересів їхніх держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG