Доступність посилання

ТОП новини

Україна не підтримає США, якщо ті розпочнуть силові дії проти Іраку в односторонньому порядку


Україна не підтримає США, якщо ті розпочнуть силові дії проти Іраку в односторонньому порядку

Київ, 20 серпня 2002 - Україна не підтримає США, якщо вони розпочнуть силові дії проти Іраку в односторонньому порядку. 20 серпня така заява була виголошена заступником держсекретаря Міністерства закордонних справ України Володимиром Єльченком. Це власне перша офіційна реакція Києва на плани Вашингтона здійснити силову акцію проти Іраку.

Заступник держсекретаря Міністерства закордонних справ України Володимиром Єльченко заявив, що будь-яка воєнна операція проти Іраку має здійснюватися в рамках сучасного міжнародного права, згідно з відповідним мандатом Ради Безпеки ООН. Україна не хотіла б, аби рішення в цьому питанні ухвалювалося в односторонньому порядку, самим лише Вашингтоном. Тільки виконання рішень, схвалених Радою Безпеки, зможе виправдати будь-які дії США щодо Іраку, лише тоді їх можна вважати легітимними. Такою є позиція України, яка була висловлена чільним представником МЗС на шпальтах газети “День”.

Цікаво, що офіційна позиція Києва збігається з позицією, яку давно відстоюють лобісти українсько-іракської дружби. Зокрема, віце-президент українського товариства дружби з іракським народом “Маздар аль Хайат” Володимир Петренко, який також є членом Центрального комітету Комуністичної партії України, заявив радіо “Свобода”, що Україна має більш активно підтримати Ірак у відстоюванні його інтересів. Хоча, здається, тут йдеться і про власне українські інтереси, які, щоправда, головно лежать в економічній площині.

Володимир Петренко

За різними джерелами, через різні країни українських товарів надходить до Іраку десь близько 300 мільйонів доларів на рік. Це виросло за 2 роки. Це за умови санкцій. За тими даними, які надають наші вчені, ми десь близько 30 мільярдів доларів утратили через те, що діють санкції. А тепер уявіть, що будуть бойові дії і тоді взагалі всяка торгівля з Іраком буде припинена, в тому числі, і України. 300 мільйонів випаде з товарообігу. Значить, тепер підрахуйте скільки робочих місць втратить наше населення, тому що на цю суму треба зменшити виробництво наших українських товарів, які йдуть на цей ринок.

Засудити такі дії треба зараз, тому що Сполучені Штати Америки - це не увесь світ. Якщо вони відбудуться, ми повинні заборонити американським літакам літати над повітряним простором України. Ми повинні на рівні уряду сказати про це, що ми не лише засуджуємо такі дії, як сказав Єльченко, а ми не підтримаємо, щоб Україна дала повітряні коридори, як це було під час антитерористичної операції в Афганістані.

Сергій Згурець

Це позиція товариства українсько-іракської дружби чи фактично, ця позиція буде підтримана Комуністичною партією України у парламенті?

Володимир Петренко

Мені важко говорити від усієї Комуністичної партії, але я думаю, що це розумна позиція всіх політичних партій, які стоять на захисті національних інтересів України.

Я вам кажу, що Росія хоче укласти з Іраком договір про співпрацю. Цей договір в об’ємі 48 мільярдів доларів. Ми повинні використати той момент, що поки Росія не витісняє нас з іракського ринку. Але прийде час, якщо ми втратимо оберти, то Росія займе там ключові позиції і тоді наші українські товари, які мають таке ж походження майже як російські і по вартості, і таке інше, вони не будуть такими ефективними на цьому ринку. Тоді ми будемо чухатися там, де не свербить.

Сергій Згурець

А з іншого боку, якщо ми ідемо цим шляхом, то у нас буде свербіти на європейському та на проамериканському напрямку?

Володимир Петренко

Та хто нас там нас чекає на європейському (ринку)? Ну, на американському, труби там, сталь, її прокат, ними користуються, а на європейському..? Що Європа бере у нас? Що Європа бере? Не треба надіятися, що Європа, це як мати рідна нас прийме в обійми. Треба не втрачати ті ринки, які маємо в Росії, в країнах Середньої Азії, у країнах Близького Сходу, Іраку, Ірану, Сирії, в царинах, які ми втратили, в Лівії. А хто буде повертати цей ринок? Утратити легко, а повернути ринок для наших товарів, ой, як важко,» - переконаний віце-президент українського товариства дружби з іракським народом “Маздар аль Хайат” Володимир Петренко.

Водночас, заступник держсекретаря Міністерства закордонних справ України Володимиром Єльченко заявив, що Україна довела свою позицію до США під час двосторонніх українсько-американських консультацій. І що у вирішенні іракського питання – якщо Україні доведеться вибирати між міжнародним правом та відносинами зі Сполученими Штатами – то Київ обере справедливість і принципи міжнародного права, - заявив Єльченко.

Сьогодні офіційний Київ думає саме так. Чи ця позиція непорушна? З висновками треба трохи почекати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG