Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Сталий розвиток – тема Всесвітньої конференції ООН, що розпочнеться наступного тижня в Південній Африці. Який буде вклад України на цьому заході?


Прямий Ефір: Сталий розвиток – тема Всесвітньої конференції ООН, що розпочнеться наступного тижня в Південній Африці. Який буде вклад України на цьому заході?

Київ-Прага, 20 серпня 2002 Передачу з Праги веде Ірина Халупа, із Києва – Юлія Жмакіна. Гості студії: Ігор Кирильчук – виконуючий обов’язки координатора проекту ПРО ООН із питань сталого розвитку, Анатолій Гриценко – директор Центру імені Олександра Разумкова, Володимир Малінкович – директор українського відділу Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень (колишній радник президента Леоніда Кучми, очолював Комісію з розвитку громадянського суспільства) і по телефону з Німеччини політолог Валерій Гладко.

Ірина Халупа

За тиждень, у Південно-Африканському місті Йоганнесбург розпочнеться Всесвітня конференція ООН із питань сталого розвитку. Цей саміт має визначити вміння світової спільноти разом долати економічні та соціальні негаразди, боротися з бідністю і при цьому не знищувати Природу, не забруднювати довкілля, не забувати про свою спорідненість із навколишнім світом. З чим поїде до Йоганнесбургу українська делегація, яку очолюватиме президент Леонід Кучма? З Києва детальніше – Богдана КОСТЮК

Богдана Костюк

Представляючи у Місії ООН Національну доповідь, міністр України з охорони довкілля Сергій Курикін зауважив:

Я зразу ж хочу застерегти, що сьогодні немає жодної країни світу, яка могла б на форумі звітуватися, заявив, що «ми перейшли на рейки сталого розвитку». Одні держави є ближчими до певного ідеального стану, інші держави знаходяться далі від цього. Найголовнішим чинником, який обумовлює необхідність всесвітнього саміту, є обставина, що поодинці вирішити ці проблеми не можуть, навіть, найрозвиненіші країни.

Але, все-таки, подібно до десятків інших держав – учасниць Йоганнесбурзького самміту, Україна зробила перші, нехай зовсім маленькі, кроки до запровадження принципів сталого розвитку, задекларованих у “Порядку денному на двадцять перше сторіччя” десять років тому на самміті ООН у бразильському місті Ріо-де-Жанейро. Один із перших кроків, на думку Посла Південної Африки в Україні Деларі Ван Тондера, є факт визнання Україною необхідності запровадження досвіду економічно розвинених держав у сфері модернізації виробництв та впровадження енергозберігаючих технологій в економіку, пошук шляхів до подолання наслідків соціалістичної екстенсивної економіки, які завдали великих збитків природі та здоров’ю населення України.

Як поінформував журналістів Сергій Курикін, на саміті у Йоганнесбурзі українська делегація представить концепцію Пан-Європейського партнерства у галузі сталого розвитку, що її затверджуватимуть наступного року учасники міжнародної конференції міністрів екології у Києві. Розповідаючи про цю концепцію, пан Курикін зауважив:

Вона передбачає, насамперед, інтенсивний взаємний обмін досвідом і взаємодопомогу, не лише з боку країн Заходу країнам Сходу, але і взаємодопомогу і взаємодію самих країн Сходу, які сьогодні мусять долати споріднені проблеми.

А координатор програм ООН в Україні Даглас Гарднер несподівано поетично охарактеризував поступ України до економічного зростання і соціального добробуту:

Гортаючи історичний календар років за п’ятдесят, дев’яності роки двадцятого сторіччя ви пригадаєте як період ухвалення надзвичайно важливих рішень – таких, що торкаються як життя окремих держав і народів, так й існування людства у цілому. При цьому для України день 24-го серпня 91-го року був вирішальним: того дня Україна визначилась як незалежна держава, як складова міжнародної спільноти, як учасниця тих процесів, котрі визначатимуть життя нашої цивілізації і на десять, і на сто, і, можливо, на тисячу років наперед”, - зазначив пан Гарднер.

Ірина Халупа

Іноді ми в наших дискусіях, зокрема, які торкаються таких великих організацій як ООН, користуємося термінами не дуже зрозумілими для пересічного громадянина. І ось цей термін – сталий розвиток, про який докладніше буде дискутуватися протягом конференції у Йоганнесбурзі, водночас досить стислий. А, з другого боку, він дуже розлогий і, майже, незрозумілий. Сьогодні розвиток не стосується лише однієї країни, оскільки глобалізація пішла вперед різнопланово. Якщо, скажімо, якась країна дуже широко розробляє хімічну промисловість, то це має свої наслідки і в сусідній країні. Пане Кирильчук, поясніть, будь ласка, основні принципи сталого розвитку.

Ігор Кирильчук

Сталий розвиток – це пошук гармонії між захистом довкілля, економічним зростанням та соціальним захистом. Якщо звернутися до історії, то була спочатку стратегія збереження природи, раціонального використання. Але потім зрозуміли, що коли народ досить бідний, то постає питання виживання. Наприклад, в Вірменії чи в Грузії вирубували цілі національні парки, тому що не було чим топити. Тому концепція сталого розвитку передбачає економічне зростання, але яке не шкодить довкіллю, коли суспільство є захищеним. Безумовно, використання ресурсів повинно бути таким, щоб залишити їх майбутнім поколінням. Це встановлення певних обмежень – використовувати таким чином, щоб не шкодити й приділяти уваги бідності. Зокрема, на саміті в Йоганнесбурзі буде зроблено акцент на подолання бідності.

Ірина Халупа

Ви згадували, що коли країна бідна, то головне питання – виживання, а не зберігання навколишнього середовища. Я нещодавно бачила одну телевізійну програму. Ішлося про Китай. Китай сьогодні не дуже бідний, але деякі місця дуже забруднені внаслідок промисловості. На якій стадії сьогодні знаходиться Україна? Бідність також реальна проблема в Україні. Чи Україна вже дійшла до такого рівня розвитку, де вона може й розвиватися й зберігати своє навколишнє середовище водночас? Чи вона дійшла до цієї гармонії, про яку Ви згадували?

Ігор Кирильчук

Вона на шляху до цього. За роки незалежності в Україні значно зросло розуміння, що таке сталий розвиток. Коли ми починали в 99-му році нашу програму, то на семінарах доводилося чути:«Сталий розвиток? Але гривня вже в нас не падає, зупиняється. Ми вже маємо сталий розвиток». Зараз так уже не кажуть, і саме розуміння сутності є триєдиним – проведення необхідної політики в трьох ракурсах. На сьогодні це вже є досягненням. Україна має певне непогане законодавче поле. Інша річ, що його потрібно виконувати. Скажімо, в Україні десь 250 програм, а нормально фінансується, мабуть, програм 60. В цьому проблема – в реальних програмах по втіленню. Хоча реальні приклади є. «Стирол» на Донеччині, який прийшов на міжнародну систему, який відповідає світовим стандартам і має замкнений цикл виробництва чи Київський метрополітен.. Є приклади і в соціальній сфері – той же «Славутич»..Деякі кроки робляться.

Юлія Жмакіна

Несподівано наші гості – експерти з другої теми побажали одночасно висловитися.

Анатолій Гриценко

Щодо наших успіхів.. Дійсно, екологічна ситуація в Україні, особливо стан атмосфери, за останні 10 років покращився. Але це не завдяки тому, що ми якимось чином врахували рішення конференції у Ріо-де-Жанейро. Справа в тім, що наш економічний розвиток десь на 40% упав за цей час, тому що заводи стояли і не було забруднення атмосфери. По-друге, я погоджуюсь з паном Кирильчуком, що є резерви, які можна використати, якщо нормально розвивати нашу економіку. Україна витрачає енергії на виробництво одиниці ВВП в 5-6 разів більше ніж будь-яка розвинута європейська країна. Тому, якщо поєднати стратегію енергозбереження і структурної перебудови економіки, то ми можемо через 10-15 років вийти на більш-менш сприятливі показники економічного розвитку.

Ірина Халупа

Ви порушили цікаве питання, пане Гриценко. Енергозбереження – це велика проблема, яка стоїть і перед найбільш розвинутими країнами. Ви згадуєте, що Україна викидає набагато більше енергії ніж потрібно. Пане Кирильчук, чи у тих програмах, які розробляються, є плани, щоби цю проблему якось приборкати?

Ігор Кирильчук

В Україні є національна програма з енергозбереження, є відповідний Державний комітет енергозбереження, який має свої досить гарні плани. Міжнародна спільнота намагається допомагати в цьому. Зокрема, Глобальний екологічний фонд нещодавно дав 2 мільйона доларів на розробку конкретного пілотного проекту по енергозбереженню у місті Рівно. Але основне повинно бути зроблене в Україні, на тих невеликих підприємствах. Правда, що сказав пан Гриценко. Це потенціал, і Україна повинна йти цим шляхом.

Володимир Малінкович

В мене два зауваження. Перше, на мій погляд, Україна сьогодні не може мати великий вплив на світові процеси, бо вона є країна відносно бідна, напівпериферійна за класифікацією Валєрстайна. Проблеми сьогодні вирішуються в стосунках між країнами світового центру і периферійними країнами – Півдня. Друге, це те, що загроза світової екології сьогодні йде, в першу чергу, не від слаборозвинених країн, а якраз від країн найбільш розвинених, зокрема, від США, які дуже неохоче збираються виконувати свої обов’язки щодо захисту екології. Мені здається, на це треба звернути увагу, бо ми дуже часто говоримо, що Захід йде попереду. Я боюся, що загроза світу, зокрема, в питаннях ідеології, іде саме із Заходу і від США.

Ірина Халупа

Це правда. Америку дуже критикують за небажання, зокрема, небажання президента Буша, долучитися до підписання Кіотського протоколу. Це питання дискутується й критикується на кожному рівні.

Юлія Жмакіна

Чого очікують від саміту в Йоганнесбурзі? Багато хто говорить, що це просто представницьке зібрання. Які перспективи і чого очікувати слабо розвиненим країнам?

Ігор Кирильчук

Перші 10 років, коли виробляли концепцію сталого розвитку в країнах, йшло загальне обговорення. Зараз люди розуміють, що без конкретних планів справа не зрушиться. Очікується, що будуть якісь напрямки стосовно конкретних програм по досягненню якихось результатів. Те, що Україна веде концепцію стратегії співпраці Схід-Захід, яку, можливо, критикують в Україні, мені здається, це один із варіантів відстоювати інтерес. Інколи, можливо, треба групуватися з Прибалтикою, Чехією, Росією чи Грузією. Нашу позицію треба відстоювати самодостатньо, шукаючи партнерство. В цьому може бути якийсь певний результат. Ця концепція досить цікава і має відгуки в Європі і в Європейському співтоваристві.

Юлія Жмакіна

Стратегія від України?

Ігор Кирильчук

Україна - одна з ініціаторів стратегії, разом із Грузією. Я думаю, що, можливо, вона матиме успіх і матиме гарний результат.

Ірина Халупа

Пане Кирильчук, Ви братимете участь у саміті в Йоганнесбурзі?

Ігор Кирильчук

На жаль, не буду. Але ми підготували інформаційний пакет для української національної делегації, яка братиме участь у саміті . Я думаю, що це наш вклад.

Ірина Халупа

Дякую Вам. Я думаю, що Ви не відмовитеся прийти до нас уже після саміту і поговорити про конференцію та її досягнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG