Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд Криму засудив керівників горілчаної фірми “Союз-Віктан Лтд”


Апеляційний суд Криму засудив керівників горілчаної фірми “Союз-Віктан Лтд”

Симферополь, 23 серпня 2002 - Колегія з кримінальних справ Апеляційного суду Криму засудила керівників найбільшої в Україні горілчаної компанії “Союз-Віктан Лтд” Андрія Охлопкова і Віктора Удовенка до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке їм належить. Вони визнані судом винними у замовленні вбивства двох осіб - Сергія Колесника й Григорія Посунька, які вимагали у них гроші. Адвокати засуджених керівників “Союз-Віктану” заявили, що оскаржать це судове рішення.

За даними слідства, вбивство, замовлене керівниками найбільшої в Україні горілчаної компанії, скоїли Микола Пелишко і Роман Коротич, які працювали в аптечній фірмі “Віктан”. Останнього торік було вбито. Інший виконавець убивства Микола Пелишко отримав 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Під час суду він змінив свої покази, і це надало й так резонансному процесу ще більшої скандальності.

Нагадаю, що Микола Пелішко в перебігу судових слухань назвав іншого замовника злочину - одного із засновників фірми "Віктан" Юрія Антипова, який мав зв’язки з покійним лідером організованого злочинного угруповання “Башмаки” Віктором Башмаковим. Однак суд із незрозумілих причин не взяв це до уваги, більше того, він відхилив клопотання сторони обвинувачення про додаткове розслідування ролі Охлопкова та Удовенка у цьому злочині, а також про їхнє звільнення під підписку про невиїзд.

Утім, за словами Валентини Топчий, суд врахував те, що скоєний підсудними злочин є особливо важким. Однак, зазначила вона, було враховано й те, що "підсудні характеризуються позитивно, мають урядові нагороди, на утриманні кожного неповнолітні діти". Охлопков та Удовенко вперше притягуються до кримінальної відповідальності, а Пелишко сприяв розкриттю злочину в перебігу досудового слідства, - сказала суддя. Крім того, суд врахував і той факт, що потерпілі характеризуються негативно "як члени злочинного угрупування", і те, що "здійснення злочину було викликане неправомірними вимогами потерпілих передачі їм грошової суми".

Ще минулого тижня захист заявив про упередженість головуючої на процесі Валентини Топчий, а суд назвав “судилищем”. Тепер адвокати кажуть про правове свавілля судді. Вони заявили, що категорично не згодні з вироком і вважають, що суд поверхово підійшов до вивчення обставин справи. На думку адвокатів, "мала місце неповнота досудового й судового слідства". Крім того, без Антипова, без його допиту, без вивчення належним чином його ролі в організації цього злочину – вирок не може вважатися повним та обґрунтованим", - наголосив один з адвокатів Роман Тютюнник.

Захист засуджених заявив, що опротестує рішення суду. Про це ж повідомив представник прокуратури Криму Павло Губський, який сказав, що обвинувачення подасть касаційну скаргу на судове рішення, яке стосується Охлопкова та Удовенка. До речі, останні є не тільки керівниками, але й у рівних частках - співвласниками “Союз-Віктану”. Тепер ця компанія – найбільший в Україні виробник алкоголю – повністю перейде у власність держави. Що ж до того, де зараз згадуваний пан Антипов – то слідство не знає, і, судячи з усього, правоохоронці не збираються це дізнаватися. За неофіційною інформацією, він переховується у Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG