Доступність посилання

ТОП новини

Українці Північної Америки негативно реагують на декрет президента України про відзначення Переяславської угоди 1654 року


Українці Північної Америки негативно реагують на декрет президента України про відзначення Переяславської угоди 1654 року

Нью-Йорк, 23 серпня 2002 - Наукове Товариство імені Шевченка у Сполучених Штатах і Канаді опублікувало заяву з приводу декрету за підписом президента Леоніда Кучми “Про відзначення 350-ої річниці Переяславської козацької ради 1654 року”. У заяві говориться, що Переяславська угода була сумною подією української історії, що вона призвела до поневолення України, і що цю подію треба не святкувати, а вивчати й аналізувати. Біль і трагедію Переяслава відобразив Тарас Шевченко у поемі “Розрита могила”. Наукове товариство імені Шевченка вирішило оголосити конкурс на створення монографії про наслідки Переяславської угоди.

Iсторик Роман Шпорлюк, директор Українського інституту Гарвардського університету в розмові з вашим репортером сказав, що на його думку, події типу Переяславської угоди треба вивчати, а не відзначати на державному рівні як якийсь ювілей. За його словами, подібне святкування – це непорозуміння якесь. В жодній країні не святкують річниць міждержавних угод. Разом з тим, професор Шпорлюк підкреслив, що Український інститут Гарварду не робив жодних заяв із приводу президентського декрету.

На думку вченого, якщо вже відзначати Переяславську угоду, то не її саму, а наслідки, такі, наприклад, події, як публікація так званого Емського указу про заборону української мови в Російській Імперії, або зруйнування Запорізької Січі, або заслання Шевченка. Якби не Переяславська угода, яка зробила Україну частиною Російської імперії, українці не воювали б проти Японії 1905-го року або проти Фінляндії 1940-го року. Чому б не відзначати й цих дат, каже вчений.

Якщо вже Києву кортить святкувати зв'язки з Росією, то гарвардський історик пропонує у 2004-му році влаштувати урочистості з приводу півстолітнього ювілею добровільного возз'єднання Криму з Україною. Того самого 1954 року, коли в СРСР відзначали 300-річчя Переяславської угоди, Кримський обласний комітет КПРС і облвиконком звернулися до Москви з проханням приєднати чи возз'єднати Крим з Україною з огляду на віковічні тісні зв'язки. Чим не привід для святкування? - запитує професор Шпорлюк.

І вже серйозно пропонує відзначити наступного року 70-річчя Великого голоду 1933-го. То був рік національної трагедії, коли сталінський уряд нищив за допомогою штучно викликаного голоду мільйони селян - найкращу, найпродуктивнішу верству українського народу. Наслідки цієї події досі даються взнаки в Україні, вважає історик.

До речі, варто зазначити, що на розгляд Палати представників американського Конгресу подано законопроект про спорудження у Вашингтоні меморіалу, який мав би увічнити пам'ять про Великий голод в Україні. Невідомо поки що, чи відзначатимуть у Києві 70-у річницю і чи буде споруджено там подібний пам'ятник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG