Доступність посилання

ТОП новини

Погрози Миколі Мельниченку


Погрози Миколі Мельниченку

Прага, 23 серпня 2002 – Колишній член особистої охорони президента Кучми майор Микола Мельниченко, який вивіз за кордон магнітофонні записи із сотнями годин телефонних розмов Кучми й отримав політичний притулок у США, заявив, що останнім часом йому погрожують убивством.

На підставі записаних телефонних розмов Кучми майор Мельниченко звинуватив у посередній причетності президента України в убивстві українського журналіста, редактора «Української правди» Георгія Гонгадзе і в оборудках із продажем зброї Іракові, Іракові та іншим політичним режимам у порушення ембарго ООН. Втечу Мельниченка за кордон сам Кучма й українські власті розцінили, як зраду, за яку Мельниченко мав би бути покараний. Ця частина історії нашим слухачам добре відома.

Тим часом днями стало відомо, що Миколі Мельниченку погрожують убивством. Його нью-йоркський адвокат Скотт Гортон заявив минулого вівторка, що він мав телефонну розмову із представником Федерального бюро розслідувань, який, на підставі наявних даних заявив, що погрози Мельниченкові є цілком реальні й серйозні. Гортон стримується від прямих звинувачень оточення президента Кучми у погрозах, поте не відкидає мотивів такого чину.

Агентство «Ньюз енд карент івентс», яке підготувало ширше повідомлення на цю тему, наводить слова представника ФБР, який не заперечив інформації про погрози, хоча прямо її не підтвердив.

Тим часом в інтерв’ю радіо Свобода Мельниченко заявив, що погрози, на його думку, пов’язані з його недавнім рішенням дати свідчення у судовому процесі, який готує тимчасова парламентська комісія розслідування справи Гонгадзе. Крім інформації у справі Гонгадзе Мельничеко, на підставі відомих йому даних, готовий дати також детальні пояснення у справі продажу Києвом зброї Іракові й Іранові в обхід ембарґо ООН. У недавньому інтерв’ю британській телемережі Бі-Бі-Сі Мельниченко повідомив також, що нещодавно його відвідали у США українські офіційні представники і, за його словами, запропонували йому угоду, згідно з якою він мав би відмовитися від свідчень у суді у згаданих справах. Він не навів деталей розмови із офіційними представниками з Києва, однак, заявив, що вони запропонували йому до 6-ти мільйонів доларів за мовчання.

Тим часом голова парламентської комісії у справі розслідування убивства Гонгадзе, провідний представник української опозиції Омельченко цього тижня заявив у Вашингтоні, що він сприймає загрозу життю Мельниченка цілком серйозно і вірить, що ця загроза виходить з України. Омельченко прибув до столиці США, щоб заручитися згодою Мельниченка дати свідчення в суді. За його словами, Омельченко вислухав у США інших свідків, імена яких він не назвав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG