Доступність посилання

ТОП новини

До початку самміту ООН у Йоганесбурзі (своєрідне привітання координатора проектів ООН в Україні Дагласа ГАРДНЕРА)


До початку самміту ООН у Йоганесбурзі (своєрідне привітання координатора проектів ООН в Україні Дагласа ГАРДНЕРА)

Київ, 26 серпня 2002 - У Південно-Африканському місті Йоганнесбург розпочинається самміт ООН із питань сталого розвитку. Мета цього представницького форуму – визначити стратегію реалізації документа, який ухвалено десять років тому у бразильському Ріо-де-Жанейро під час подібного заходу. Документ під назвою “Порядок денний на двадцять перше сторіччя” декларує принципи сталого розвитку, що їх визначено пріоритетом соціально-економічного розвитку людства. Йоганнесбурзький саміт – це наступний крок на шляху гармонізації стосунків між людиною та довкіллям, між урбаністичним суспільством і живою природою. Координатор програм ООН в Україні Даглас Гарднер, вітаючи участь України у самміті, наголосив:

“Мені здається, що якщо спробувати повернути час назад, то дев’яності роки двадцятого століття виокремляться як період проведення важливих міжнародних зібрань, від яких залежить майбутнє. Саме у ті роки людство спробувало з’ясувати, як жити далі, як загальмувати знищення природи і безглузде використання природних ресурсів, як повернути баланс співжиття між людиною, урбаністичним, техногенним суспільством та довкіллям. Україна однією з перших держав долучилася до розробки таких принципів розвитку, які б забезпечили соціально-економічну стабільність країні без завдання шкоди природі. Нині, на жаль, можна констатувати, що жодна з держав, які підписували «Порядок денний на двадцять перше століття», не впровадили принципи сталого розвитку у повсякденне життя – хоча багато хто може продемонструвати перші успіхи на цьому шляху, і позитивні результати від здійснення відповідних проектів.

Що стосується України, то її шлях до сталого розвитку тільки починається: адже економічні реформи, запроваджені в Україні, ґрунтуються на принципах сталого розвитку. Хоча проблеми соціального плану, техногенні аварії, результати попередньої недалекозорої політики у галузі охорони довкілля – це все дається взнаки, і українській владі треба критично переглянути деякі законодавчі акти та економічні підвалини. Крім того, делегація України на Йоганнесбурзькому самміті має змогу ознайомитися з досвідом держав, які успішно запроваджують принципи сталого розвитку у своє повсякденне життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG