Доступність посилання

ТОП новини

Корупція серед політичних еліт заганяє цілі нації до пастки злидні – "Трансперенсі Інтернешнл"


Корупція серед політичних еліт заганяє цілі нації до пастки злидні – "Трансперенсі Інтернешнл"

Прага, 28 серпня 2002 – Корупція тримає цілі країни у бідності і стримує їхній розвиток, а політичні лідери і далі обіцяють боротися з нею. Сьогодні міжнародна організація у боротьбі з корупцією у світі "Трансперенсі Інтернешнл" оприлюднила в Берліні щорічні показники сприйняття корупції. В України, зазвичай, дуже низькі бали, цього року їй відвели 85 місце з 102.

"Політичні еліти та їхні посіпаки продовжують брати хабарі використовуючи будь-яку можливість. Пліч-о-пліч із скорумпованими бізнесменами вони заганяють цілі нації до пастки злиднів і гальмують сталий розвиток. Це сказав сьогодні Пітер Айґен, голова "Трансперенсі Інтернешнл" у своїй промові з приводу презентації Індексу сприйняття корупції у світі.

Рівень корупції в Україні такий як у країнах Азії й Кавказу – повідомив Радіо Свобода Міклош Маршал - виконавчий директор відділу Центральної та Східної Європи "Трансперенсі Інтернешнл".

"За нашими даними, Грузія, Україна Казахстан – дуже корумповані."

Серед нових тенденцій він називає поширення так званої "політичної корупції": Ми бачимо нові типи корупції, які можна назвати політичною, тобто більш високого рівня корупцію, коли політична еліта використовує свій вплив для скуповування бізнесу та перекачування грошей на рахунки своєї партії, до кишені інших, або і до власних кишень."

У порівнянні з минулим роком показник сприйняття корупції в Україні майже не змінився. Цього року за десятибальною шкалою Україна одержала 2.4 бали. Серед сусідів України у найкращій ситуації - Білорусь, вона одержала майже 5 балів, Польща – 4 бали, Росія 2.7 бали.

Взагалі 70 країн зі 102 одержали низькі оцінки експертів із корупції. Найгірша ситуація в Індонезії, Кенії, Анголі, Мадагаскарі, Парагваї, Нігерії та Бангладеш, найменш корумповані Фінляндія, Данія, Нова Зеландія, Ісландія, Сінгапур та Швеція.

Пострадянські терени залишаються дуже корумпованими, щоправда "Трансперенсі Інтернешнл" зазначає, що податкова реформа та нові закони у боротьби з відмиванням брудних грошей у Росії позитивно позначилися на її цьогорічних оцінках. Покращення також зафіксували й у Гонконзі, Домініканській Республіки, Словенії та Південній Кореї. У своєму травневому дослідженні щодо хабарництва, "Трансперенсі" дійшла висновку, що російські, китайські, тайванські та південнокорейські компанії широко використовують хабарі для проштовхування своїх інтересів у країнах із нерозвиненою економікою.

Дані, які оприлюднила сьогодні міжнародна організація у боротьбі з корупцією, - більше пов’язані з цифрами. У листопаді ж "Трансперенсі Інтернешнл" опублікує свій аналітичний звіт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG