Доступність посилання

ТОП новини

Створюється парламентська більшість


Створюється парламентська більшість

Київ, 29 серпня 2002 - Під час парламентських канікул одні депутати відпочивали в Іспанії чи Туреччині, а іншим було не до відпочинку. Вони виконували президентське доручення і згуртовували колег до парламентської більшості. Адже, щоб реалізувати пропозиції глави держави про перетворення України в парламентсько-президентську республіку, необхідні зміни до Конституції, тобто не менше 300 голосів народних депутатів. Постійний представник президента в Парламенті Олександр Задорожний нещодавно заявив, що більшість у Верховній Раді уже створена. До неї погодився увійти 231 парламентар. Наскільки ця новостворена більшість є монолітною, чи стане вона конституційною?

До парламентської більшості увійшли фракції, які створені на базі “Єдиної України” та депутатські групи “Демократичні ініціативи”, “Європейський вибір” і “Народовладдя”. За словами Олександра Задорожного, до них погодилися приєднатися новообрані депутати Нестор Шуфрич і Віктор Драчевський та ще троє парламентаріїв, які раніше входили до фракції “Наша Україна”. Отже, разом виходить 231 депутат, а для простої більшості потрібно 226.

Проте, схоже, не все так красиво, як змальовує представник президента в парламенті. Перший заступник Віктора Ющенка у фракції “Наша Україна” Юрій Костенко переконаний, що без найбільшої парламентської фракції більшість не буде життєздатною. На його думку, всі розмови про нібито створену більшість залишаються тільки розмовами. Юрій Костенко зазначив, що спроби створити парламентську більшість штучно вже були багато разів: “Пальці у двері - і підписуй. Але це нічого не дає”.

А от народний депутат Дмитро Табачник вважає, що парламентська більшість проводитиме переговори з “Нашою Україною” чи її окремими представниками про створення конституційної більшості. Він зауважив, що дієздатність більшості буде перевірена протягом осінньої сесії Верховної ради.

Керівник другої за розміром фракції, перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко в інтерв’ю журналістам сказав, що більшість не буде життєздатною. За його словами, спроби президента нав’язати створення парламентської більшості свідчать, що головною метою Леоніда Кучми є керувати державою за допомогою кількох кланів.

Так, нарешті Віктор Андрійович з’явився перед журналістами. Бо, склалося враження, що він працює на посаді кандидата в президенти в прес-службі Ірини Геращенко.

Але, якщо серйозно, то на прес-конференції лідер “Нашої України” говорив не стільки про плани блоку, скільки про зустріч із президентом України. Так от, Віктор Ющенко сказав Леоніду Кучмі, що поки парламентську більшість створюватиме Віктор Медведчук, то у парламенті не буде демократичної більшості. Віктор Ющенко зазначив, що Верховна Рада самодостатня політична структура й питання конфігурації парламенту повинні вирішуватися в його стінах.

Саме там і має відбутися юридичне оформлення більшості. 30 серпня на засіданні Координаційної ради українського парламенту і буде остаточно з’ясовано, скільки ж багнетів має президент України для реалізації своїх задумів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG