Доступність посилання

ТОП новини

Звіт ООН про фінанси Осами бін Лядена


Звіт ООН про фінанси Осами бін Лядена

Прага, 29 серпня 2002 – У рамках глобальної кампанії проти міжнародного тероризму фахівці ООН підготували звіт про фінансові засоби терористичної організації Аль-Кайда, яку очолює Осама бін Ляден. За словами цього 43-сторінкового документа, який цитує газета «Вашінгтон пост», Аль-Кайда продовжує отримувати фінансові засоби з мусульманських країн і від самого Осами бін Лядена.

Згідно зі звітом ООН, на рахунки Аль-Кайди надходять десятки мільйонів доларів від комерційних установ з мусульманських країн, від ісламських доброчинних організацій і приватних осіб, а також від самого Осами бін Лядена, саудівського мультимільйонера, фінанси якого оцінюють у 40 мільярдів доларів. Передусім ідеться про прибуткові інвестиції у будівельній і фармацевтичній промисловості у різних країнах світу, в тому числі у США. Раніше, у рамках оголошеної Вашингтоном боротьби з тероризмом, значні кошти терористів заморожено. Відразу ж після терористичних актів у Нью-Йорку й Вашингтоні 11 вересня минулого року Сполучені Штати заблокували понад 112 мільйонів доларів у вкладах, що належали членам Аль-Кайди або запідозреним у підтримці терористичної організації. Проте, це, як вважають фахівці ООН, лише незначна частина фінансів Аль-Кайди. Тим часом протягом останніх 8-ми місяців на рахунках терористичної організації вдалося заморозити ще 10 мільйонів доларів.

Далі, у документі, який підготувала спеціальна моніторна група ООН, банківські перекази на рахунки Аль-Кайди надходять із північно-африканських країн, із Близького сходу і з азійських мусульманських країн. Суми ці разом становлять приблизно 300 мільйонів доларів. У перебігу слідчих пошуків багато своїх банківських рахунків Аль-Кайда ліквідувала, вклавши гроші у дорогоцінні метали й камені.

Проте, як підкреслюють фахівці, найтяжче простежити за тими рахунками Аль-Кайди, які були заведені на імена підставних осіб і фірм у Дубаї, в Малайзії, в Гонґ-Конзі, у Лондоні й Відні. Автори звіту вважають, що за нинішніх фінансових умов Аль-Кайда диспонує достатніми коштами для продовження терористичної діяльності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG