Доступність посилання

ТОП новини

Вести народ легше, ніж зрушити його з місця


Вести народ легше, ніж зрушити його з місця

Київ, 2 вересня 2002 - На прес-конференції, присвяченій початку акції громадянського протесту “Повстань, Україно!” голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз повідомив, що опозиція зробила деякі соціологічні заміри. За їхніми даними, 72% громадян України згодні, що Президента потрібно змінити, а 10% готові негайно брати участь в акціях громадянської непокори. Щоправда Олександр Мороз не уточнював, хто проводив опитування, коли, кого опитано і яка похибка.

Усі ці дані є в дослідженні Фонду «Демократичні ініціативи», який провів круглий стіл «Громадська думка України – серпень 2002».

Чи відрізняються дані Фонду, від підрахунків опозиції? Так. Тут підтверджується мудрість, що вести народ легше, ніж зрушити його зрушити з місця. Соціологи прогнозують, що опозиція в осінніх виступах не зможе вивести на вулиці велику кількість людей.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” і Фірмою “Соціс” з 6 до 19 серпня серед 20х тисяч респондентів. Похибка репрезентативності не перевищує 2,5 %.

Науковий керівник Фонду Ірина Бекешкіна повідомила, що Блок Юлії Тимошенко і Соціалістична партія зможуть вивести на вулиці лише чверть тих, хто за них проголосували. А загалом, 9% опитаних готові вийти на вулиці для підтримки вимоги про дострокову відставку президента України.

Основні мотиви, що можуть спонукати населення вийти на вулиці з протестом, мають економічну природу: різке погіршення життя (45%), заборгованість зарплат і пенсій (майже 30), безробіття – 27.

За даними Фонду “Демократичні ініціативи”, понад 40% респондентів вважають, що “потрібно активно протестувати проти значного погіршення умов життя”, і стільки ж мають протилежну точку зору, що “потрібно будь-що зберігати порядок, мир і злагоду у суспільстві”.

Особисто готові взяти участь у мітингах протесту майже 20% респондентів, і ще понад 30 – у залежності від спрямування мітингів і демонстрацій.

Тут Ірина Бекешкіна зауважила, що при опитуваннях соціологи фіксують лише декларативну готовність вийти на вулиці, а реальна готовність значно відрізняється від декларативної.

Крім акцій громадянської непокори експерти “Демократичних ініціатив” порушували питання, наприклад, хто гідний стати наступним президентом України. Тут незаперечним лідером лишається Віктор Ющенко. Його підтримали 23 % опитаних. Більше ніж удвічі відстає перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко, його підтримують 10%. По 6 мають Юлія Тимошенко й Віктор Медведчук. Аутсайдерами, серед тих, кого називають гідними бути президентом, є сам Леонід Кучма, Анатолій Кінах і Григорій Кирпа.

Щодо виборчого законодавства, то 23 відсотки висловилися, щоб кожен кандидат обирався персонально у своєму округу, 8 є прихильниками виборів за партійними списками, і 19 надають перевагу чинній мішаній системі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG