Доступність посилання

ТОП новини

370 років тому Лаврська школа об’єдналася з Київською братською школою...


370 років тому Лаврська школа об’єдналася з Київською братською школою...

Прага, 2 вересня 2002 – Днем започаткування діяльності Києво-Могилянської Академії вважається 15 жовтня 1615 року, коли знатна киянка Галшка Гулевичівна подарувала свою садибу на Подолі місцевому братству для заснування монастиря, шпиталю та школи для дітей усіх станів. Але не менш важливим для розвитку цього культурного, освітнього і наукового закладу України було злиття київських шкіл – Київської братської та Лаврської – що сталося 370 років тому – 1 вересня 1632 року.

Якщо до заснування Київської братської школи спричинилася Галшка Гулевичівна, то Лаврську школу при Троїцькому монастирі Києво-Печерської Лаври заснував архімандрит Петро Могила, котрий став у 1632 році митрополитом Київським та 1 вересня цього ж року об’єднав дві згаданих школи і створив Колеґію, яку й очолив сам. Вважається, що цей заклад отримав назву Києво – Могилянської колеґії 1633 року на честь її засновника. Уже тоді її прирівнювали до академії / університету/, проте юридична назва «академія» вперше була надана офіційно за Гадяцькою угодою 1658 року, котра була ратифікована Сеймом Речі Посполитої у травні 1659 року. Москва двічі визнавала за Києво-Могилянською Академією статус вищою школи, про це йшлося у грамотах царя від 1694 і від 1701 років... на рубежі 17-18 століть у цьому славному закладі навчалося близько двох тисяч учнів / спудеїв /. Варто нагадати, що Академія, як і Лавра були центрами української незалежності. Москва ж «присвоїла» собі культурну, наукову еліту, виховану у Києві, і змусила її служити інтересам колонізаторів України. Це стосується й Феофана Прокоповича, Інокентія Гізеля, Івана Самойловича та інших...Хитання українських культурних, релігійних і політичних верхів між Сходом і Заходом, між «латинством» і «візантизмом» призвели до багатовікового духовного полону України. Причини таких хитань та їх ідейні, політичні наслідки для українців і до сьогодні не проаналізовані у деталях в українській історичній науці.

1817 року Священний синод Російської імперії ухвалив рішення про закриття Києво – Могилянської академії й відкриття на її місці Духовної семінарії, котра потім перейменована 1819 року на Київську духовну академію... Остання ж була закрита 1918 року.

Лише 19 вересня 1991 року було видане розпорядження голови Верховної Ради «Про відродження Києво-Могилянської академії» на її історичній території. А офіційне відкриття університету під такою назвою відбулося 24 серпня 1992 року, тобто -10 років тому. Сьогодні тут функціонує шість факультетів, три департаменти, підготовчі курси, українсько-канадська школа англійської мови...Києво-Могилянська академія є другим рейтинговим навчальним закладом України за якістю підготовки фахівців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG