Доступність посилання

ТОП новини

Американські законодавці поновлюють свою працю після серпневих вакацій


Американські законодавці поновлюють свою працю після серпневих вакацій

Н’ю Йорк, 3 серпня 2002 - На порядку денному у Конгресі насамперед створення нового міністерства національної безпеки та питання війни з міжнародним тероризмом.

Білий дім стверджує, що президент Джордж Буш має достатньо повноваг, або віддати наказ про початок воєнних дій проти Іраку, але він консультуватиметься з Конгресом перш, ніж прийняти остаточне рішення – що робити з режимом у Багдаді, у розпорядженні якого є зброя масового знищення, хімічна та біологічна, а невдовзі може появитися ще й ядерна. Власне, більшість законодавців, так само, як і більшість американського народу, згідно з опитуваннями громадської думки, підтримують намір президента Буша повалити диктатуру Саддама Хусейна. Разом із тим, багато хто в Конгресі вважає, що Білий дім повинен отримати схвалення у формі резолюції. Сенат відновлює свою працю у вівторок, а Палата представників у середу. Невдовзі мають відбутися слухання на тему іракської загрози. У п'ятницю законодавці поїдуть до Нью-Йорка. Напередодні 11-го вересня, першої річниці нападу ісламських терористів на Нью-Йорк і Вашингтон, члени Конгресу покладуть вінок на місце, де стояли хмарочоси Світового торговельного центру, зруйнованого терористами. Унаслідок нападу загинуло понад три тисячі людей. Буде проведено в Нью-Йорку символічне об'єднане засідання обох палат Конгресу.

З питанням війни проти міжнародного тероризму тісно пов'язане рішення Білого дому створити міністерство Внутрішньої безпеки. Конгрес має схвалити цю найбільшу за останні півсторіччя реорганізацію американського уряду, бо адміністрація Буша планує скомпонувати нове міністерство як із нових агенцій, так і з двадцяти двох існуючих урядових служб, таких як прикордонна, морська берегова охорона, Сикрет Сервіс, митна інспекція тощо. Президент вимагає права наймати, звільняти та переміщувати працівників міністерства на власний розсуд. Сенат, контрольований демократами, які мають більшість в один голос, вже розпочав обговорення законопроекту, що, по суті, відмовляє президентові у цьому праві. Буш обіцяє накласти вето на сенатську версію. Зате версія законопроекту, вже ухвалена Палатою представників, де більшість становлять республіканці, надає президентові такі повноваги.

Між тим, невдовзі мають закінчитися повноваги самого 107-го Конгресу. На початку листопада відбудуться вибори, наслідком яких може змінитися співвідношення сил у законодавчих зборах Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG