Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Чи було випадковим жорстоке побиття сина кримського журналіста Миколи Семени, автора гострої публікації про багатомільйонну яхту, яку, можливо, подарували президентові Кучмі?


Прямий Ефір: Чи було випадковим жорстоке побиття сина кримського журналіста Миколи Семени, автора гострої публікації про багатомільйонну яхту, яку, можливо, подарували президентові Кучмі?

Київ – Прага, 2 вересня - Ведучі – Віктор Міняйло у Києві, Зиновій Фрис у Празі. Гості студії: Борис Безпалий - народний депутат України, фракція “Наша Україна”, Микола Онищук - фракція трудової партії України й партії промисловців та підприємців, (телефоном) Микола Семена - журналіст, кореспондент “Дзеркала тижня”, автор публікації про яхту президента, (телефоном) наш кореспондент у Криму Володимир Притула

Зиновій Фрис

Вітаємо всіх школярів, студентів, вчителів, викладачів із початком нового навчального року, який розпочався сьогодні в Україні. Це кожного разу дуже зворушлива подія, бо всі ми були колись школярами, і кожному є що згадати про ці роки. Я хочу побажати усім учням, усім студентам таких вчителів, таких викладачів, яких би вони любили й пам'ятали все життя, а вчителям – талановитих учнів, досягненнями яких вони би завжди гордилися.

На 3-му курсі Кримської академії курортного та природоохоронного будівництва мав відновити сьогодні навчання Дмитро Семена. Натомість, хлопець кілька останніх днів перебуває в реанімації після надзвичайно серйозного ножового поранення. Дмитро Семена є сином кримського журналіста, кореспондента провідного українського часопису “Дзеркало тижня”. Останнім часом Семена опублікував дві гострі публікації: одну - про політичну ситуацію в Криму, другу – про яхту, яка, за версією редакції, може належати Леонідові Кучмі. Випадково чи ні, але саме після цих публікацій із сином автора трапилося те, про що я вже розповів. З нами на прямому зв’язку із Сімферополя наш кореспондент Володимир Притула і, звісно, ми запросили до розмови Миколу Семену, власного кореспондента “Дзеркала тижня”. І перше запитання таке: яка реакція в Криму на те, що сталося із сином журналіста? Як реагують на це і журналісти, і різні політичні сили?

Володимир Притула

Реакція, насамперед, людська. Усі бажають швидшого одужання молодому хлопцеві і, в першу чергу, колеги журналіста Миколи Семени зробили все, щоб допомогти врятувати життя його сина. Уже 29 серпня, за нашими підрахунками, 11 чи 12 журналістів здали кров для Дмитра. І дуже допомогли з кров’ю представники Міністерства з надзвичайних ситуацій. Вони відгукнулися на прохання журналістів телерадіокомпанії Крим і виділили 7 літрів крові І групи. Кров була потрібна терміново і дуже багато журналістів зголосилися допомогти, приїхали на станцію переливання крові, але в хлопця була інша група крові. І саме МНС надзвичайно оперативно надало кров і, можливо, саме це і врятувало хлопця. Це, справді, один із випадків, коли відчувалася журналістська корпоративна солідарність. Дзвонили люди, пропонували свою допомогу.

Зиновій Фрис

Володимире, Ви сьогодні повідомляли, що Кримська асоціація вільних журналістів і Комітет з моніторингу свободи преси звернулися до міністра внутрішніх справ України Юрія Смирнова з проханням забезпечити всебічне та об’єктивне розслідування нападу на сина відомого кримського журналіста Миколи Семени і відпрацювання усіх версій, в тому числі й версії, пов’язаної з журналістською діяльністю батька постраждалого. Чи є якась реакція на це звернення Асоціації вільних журналістів?

Володимир Притула

Поки що такої реакції немає. Я ще не впевнений, що лист дійшов. Реакцію ми розраховуємо отримати наступного дня. Хочу сказати, що спочатку міліція досить оперативно спрацювала - затримала одного з підозрюваних, 16-літнього підлітка, який, начебто, завдав удару. Але інший підозрюваний десь переховується, і сам Микола Семена би підтвердив, що міліція досить пасивно себе веде і не зрозуміло, чому.

Зиновій Фрис

Я якраз розмовляв на цю тему телефоном із Семеною. Він сказав, що начальник міліції того відділення, яке займається розслідуванням, у відпустці, заступник поїхав до Києва, і, по суті, зараз цією справою ніхто не займається. Це дивно, тому що побиття це дуже резонансне. Якраз Семена сказав, що розслідування ведеться дуже повільно. Утім ми все ж таки зараз додзвонилися до Миколи Семени:

Доброго вечора, Миколо, не знаю, наскільки він добрий для Вас. Як здоров’я Вашого сина Дмитра?

Микола Семена

Стан його ще тяжкий, але поступово поліпшується.

Зиновій Фрис

А що трапилося з Вашим сином, що це за поранення? Ми всі чуємо, що поранення це дуже тяжке, що хлопець вже був на межі життя й смерті.

Микола Семена

В ніч з 28 на 29 приблизно об 11:30 вечора його зустріли невідомі, очевидно, із метою пограбування. Забрали в нього мобільний телефон, але при цьому нанесли йому тяжке ножове поранення – перерізали пахову артерію. Доки мій син був доставлений до лікарні, він утратив практично всю кров, і лікарям довелося дуже тяжко боротися за його життя, фактично його витягли з того світу.

Зиновій Фрис

Зараз, звичайно, дуже багато небезпідставних розмов про те, що це побиття було невипадковим. Згадуються Ваші 2 публікації у «Дзеркалі тижня». Як Ви до цього ставитеся, вважаєте це випадковим побиттям чи ні?

Микола Семена

Я нічого конкретного не можу зараз сказати. Я би не зв’язував цю подію зі своєю публікацією стосовно яхти президента у «Дзеркалі тижня». Поки що не затриманий головний підозрюваний, а без його свідчень не можна зробити якихось певних висновків. Коли він буде затриманий і з’ясують, чи мав він якісь зв’язки з кримінальними місцевими чи іншими структурами, із якою метою він діяв, з ким зустрічався перед тим, як здійснив напад на Дмитра, можна буде сказати щось певне.

Зиновій Фрис

Вже є інформація, що ніби то один із підозрюваних чи, навіть, затриманих був наркоманом. Тобто все це як і у багатьох інших випадках із журналістами зводиться до такого собі побутового, хуліганського нещасного випадку.

Микола Семена

Після того, коли Дмитро був доставлений до лікарні, міліція, дійсно, затримала, як вони вважають, одного з нападників. Але за свідченнями, які зараз дав Дмитро міліції - сьогодні нарешті лікарі дозволили слідчому його відвідати, виходить, що це не основний нападник, який усю справу зробив. На Дмитра напад було вчинено ззаду і в обох нападників були ножі. Але той, якого не можуть затримати, значно доросліший і, очевидно, саме він задумував і командував цією операцією.

Зиновій Фрис

Я хотів би, щоб ми зараз послухали точку зору начальника Відділу інформаційної політики Адміністрації президента Сергія Васильєва. Сьогодні наша кореспондентка, телефонуючи до президентської Адміністрації намагалася з’ясувати, чи Адміністрація президента буде якось реагувати на публікацію про те, чи належить яхта, про яку писав Семена у «Дзеркалі тижня», президенту чи ні, і чи буде якась реакція. Ось, що сказав на це Сергій Васильєв.

Сергій Васильєв

Там же (у публікації) не сказано, що це яхта президента. Там якраз у статті настільки обережно зроблено натяк, що сказати, що газета стверджує, що це є яхта президента... я б цього не сказав. Робітник, який обслуговує цю яхту дав зрозуміти (заявивши):«Ну, а чи я ж - це яхта може бути?» Але ж це ще не означає, що газета стверджує, що це - є яхта президента.

Якби газета надала конкретні факти і написала, що це є яхта президента, тоді адміністрація, або президент,( швидше президент, очевидно, реагував би, тому що мова йде не про яхту адміністрації президента, а про те, що приписують цю яхту безпосередньо главі держави), міг би звернутися до газети з поясненням, якби він зажадав би і вважав би це за потрібне. А у зв’язку з тим, що у газеті напівнатяки і натяки, які зроблені там з посиланням на людей без прізвищ, то, про що тут можна говорити? Як тут можна реагувати на це?

Марина Пирожук

А все ж таки, це яхта Леоніда Кучми, чи ні?

Сергій Васильєв

Це ви вже питайте у тих, хто пише. Я звідки знаю? У мене такої інформації не має. Ми всі дорослі люди. Ми ж вміємо читати, те що написано і ми вміємо читати між рядків. Але ж те, що написано між рядків, воно не підлягає обговоренню, тому що воно ж не матеріалізоване. Те, що написано, це матеріалізоване. Те, що написано між рядків..? Нехай напишуть рядками, чорним по білому, тоді можна буде про щось говорити.

Зиновій Фрис

Нагадаю, це був начальник відділу інформаційної політики адміністрації президента Сергій Васильєв.

Пане Семена, Ваша стаття має назву «Яхта президента? Розповідь українського папараці» Звісно, в Вашій статті нічого не мовиться про те, що це яхта президента, у всякому разі, ось так відкрито і явно. Але, на Вашу думку, все таки, мала б адміністрація президента якось відреагувати на це і чи це лише натяки, як каже про це пан Васильєв?

Микола Семена

Я думаю, що хоча яхт в Україні багато і можна помилитися, приписавши якусь яхту, скажімо, президентові, чи не президентові. Але президент у нас усе таки один і, якщо йому приписують якусь яхту, то, очевидно, що він, а, можливо, адміністрація президента повинні були б на це відреагувати певним чином. Я думаю, що мовчанка - це найгірший варіант реакції, тому що ми ж не стверджуємо, що президент України не має права мати яхту. Навпаки, я думаю, що президент такої країни як Україна має право і повинен мати яхту, і жити по людськи як у всьому світі. Але мова йде лише про те, що джерела придбання цієї яхти мають бути прозорі й законні, про те, що вона має бути оформлена законним чином і мова йде про те, що там мають бути сплачені податки, які при цьому належить сплатити. Якщо відповідає істині та інформація редакції, яка опублікована в статті «Верещагін, зійди з баркаса», про те, що яхта куплена у Франції мала назву «Ізабель», то я в «Артеку» бачив саме ту яхту. За свідченнями людей, які її там бачили, в перші дні, коли її туди поставили, на її борті був напис «Ізабель», який потім зняли і корпус яхти перефарбували.

Зиновій Фрис

Ми маємо запис розмови з Ольгою Дмітрічєвою з «Дзеркала тижня». Якраз вона є й автором публікації, про яку згадував журналіст Семена, де є натяк на те, хто міг подарувати цю яхту.

Ольга Дмітрічєва

Я не можу гарантувати 100% достовірність цієї інформації, тому що ніхто не бачив нотаріально завірених документів, які свідчать про те, що цю яхту подарували і саме цій людині. Ця інформація з’явилася у нашого кореспондента і отримавши його матеріал із фотографією, ми вирішили написати про це.

Якщо ви помітили в статті не мовиться, що це саме подарунок президенту. Там є припущення і є посилання на слова людини, яка працює поруч із цим об’єктом. Зрозуміло, що ці слова не можуть бути офіційною інформацією, тому що і людина не офіційна особа. Я цілком припускаю, що може виявитися, що це зовсім не яхта, яку подарували президенту, але якщо є принаймні 20% ймовірності того, що це правда, то про це варто було написати. Якщо у нас з’являться цікаві факти й докази, чи, навпаки, спростування, ми обов’язково про це напишемо.

Юлія Жмакіна

Чи були вже якість відгуки на цю публікацію, можливо, не офіційні?

Ольга Дмітрічєва

Ні, не було. Були відгуки від колег журналістів із проханням передрукувати цей матеріал. Але ніякої реакції якихось владних структур, чи осіб не було.

Юлія Жмакіна

На рівні пліток, все таки люди називають якусь особу?

Ольга Дмітрічєва

Називають.

Юлія Жмакіна

Подається цікава інформація про походження цього дарунку. Звідки інформація про те, що яхта не «секенд-хенд», а абсолютно нова?

Ольга Дмітрічєва

В Україні є чимало людей, які цікавляться цими питаннями. Проконсультувавшись із ними, ми знайшли цікавий сайт. У мене у матеріалі йдеться про дистрибютера, який повинен був, виходячи з логіки тих даних, які ми отримали, продати цю яхту. Ми відкрили сайт цього дистриб’ютора і там навпроти саме цього класу яхти стоїть помітка -«продано» і вказано, що вона продана новою й продана для термінової доставки. Навіть, виходячи з ціни цього товару, це штучний товар і в масовому порядку не виготовляється, вартість цієї яхти, як нам повідомив спеціаліст від 6 до 10 мільйонів доларів.

Зиновій Фрис

Це була Ольга Дмітрічєва з тижневика «Дзеркало тижня». Наскільки я розумію, журналісти «Дзеркала тижня» продовжують власне розслідування і, очевидно, за якийсь час ми будемо мати нові факти.

Я хотів би звернутися до наших шановних народних депутатів, панів Безпалого й Онищука. Уже пройшло більше тижня від дня публікації статті журналіста Семени у «Дзеркалі тижня», розмов довкола цього дуже багато, зокрема, у журналістських колах. Я сподіваюся, Ви вже знайомі і читали цю статтю. Скажіть будь-ласка, на Вашу думку, чи мала вже за тиждень бодай якимось чином відреагувати на всі ці розмови, ці публікації адміністрація президента?

Микола Онищук

Я думаю, що краще було про це запитати не нас, народних депутатів, а безпосередньо адміністрацію президента. До речі, їхній коментар звучав у радіоефірі.

Я думаю, що об’єктивності ради, президент, коли він повернеться з Йоганнесбурга, то, очевидно, він зробить свій власний коментар із цього приводу. Тоді певна ясність із цього приводу настане.

Що стосується теми, пов’язаної з нападом на сина журналіста, який мав місце в Криму, то я хотів би зауважити, що, безумовно, тема захисту життя журналістів в Україні з огляду на події, які мали місце свого часу, є надто чутливою. Було б бажано, в принципі, щоб політичні інститути і держава навчилися реагувати на ці події у контексті відношення суспільства до подій такого характеру. Можна допустити, що це може бути якась побутова проблема. Але дуже важливо, щоб органи правопорядку навчилися діяти оперативно, об’єктивно давати інформацію: що трапилося, що відбулося, які заходи вживаються? Тоді це б, принаймні на цьому етапі, зменшило кількість припущень які, природно, виникають у таких випадках.

Віктор Міняйло

Я хотів би нагадати ситуацію, що колись були різні розмови навколо дачі Віктора Ющенка - чи там п’ять поверхів, сім поверхів, один поверх. Він просто зібрав журналістів із телекамерами, поїхали подивилися. Чи можлива така ситуація, щоб на цю таємну яхту повезли журналістів? Пане Безпалий...

Борис Безпалий

Добрий вечір, Україно, добрий вечір, «Свобода». Насамперед все таки я приєднуюся до побажань найшвидшого одужання Дмитру Семені, і це є на сьогодні найважливіше. Що ж до історії з дачею, то я думаю, цілком логічно тут згадали перед тим, як дати мені слово, я належу до блоку Віктора Ющенка, ніякої колізії. Колись Юлій Цезар сказав, що дружина Цезара має бути поза підозрою. Це є одна етична планка. А от наша адміністрація президента залишається під підозрою, ну я просто з насолодою вислухав словесну еквілібристику, прямо таки акробат слова – цей самий Сергій Васильєв, який казав, під словом чуємо, над рядком, під рядком, і так не зміг відповісти зрештою на дуже просте, але дуже важливе для громадян України запитання: так оця яхта за шість мільйонів належить президенту, чи не належить? Ось і все. Усе, що треба було зробити. Ну, Віктор Ющенко в цій ситуації повівся досить таки логічно, запросив журналістів. Я думаю, й тут ми, виборці, громадяни України, маємо право чітко, ясно, однозначно отримати інформацію з такого приводу від президента. Це ж усе таки до певної міри збурює суспільство. Алогічна якась позиція.

Зиновій Фрис

Пане Безпалий, з врахуванням відповіді Вашого колеги Онищука, котрий казав, що відповідь на запитання про те, чи варто давати якісь спростування, більше стосується адміністрації президента, а не депутатів, - чи в цій ситуації народні депутати так уже й мають бути осторонь таких питань, проблем? Пане Безпалий...

Борис Безпалий

Та боронь Боже! Народних же депутатів стосуються будь-які події, що відбуваються в державі. Це ж не лише законотворчий, це представницький орган. У мене на моєму виборчому окрузі будь-яка проблема двору - це і проблема народного депутата. Так воно завжди має бути. А тут підозрюють, серйозна ж справа. Я думаю, що безумовно повинно це цікавити депутатів. Більш того, в Конституції прямо сказано, що народні депутати України, тобто Верховна Рада з питань, що становлять громадський інтерес, створює спеціальні слідчі депутатські комісії.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Безпалий, час уже закінчувати першу тему. Але я хотів ще звернутися до наших колег у Сімферополі - до Притули і Семени. Скажіть будь ласка, може хтось із вас знає, чи були якісь повідомлення міліції про те, як іде розслідування, хто цей затриманий перший, кримчани щось про це знають?

Володимир Притула

Я хочу сказати, що я намагався отримати офіційну інформацію з цього приводу, і в центрі громадських зв’язків мені рекомендували посилатися на Миколу Семену. Жодної офіційної інформації мені з цього приводу не надавали. Неофіційну я міг отримати десь по своїх каналах, у тому ж самому Залізничному районному відділі міліції або в головному управлінні. Офіційно ні начальник главку, ні Центр громадських зв’язків інформацій про перебіг розслідування чи якусь просто додаткову інформацію про можливі причини не надавали.

Зиновій Фрис

Тобто вони мовчать. Дякую, Володю. Микола Семена, може Ви маєте якусь нову інформацію?

Микола Семена

А я просто не міг поширювати ніякі версії, тому що слідство ще ведеться , воно не закінчене, я поважаю слідство і від себе поширювати якісь версії не можу. Я лише завтра маю зустрічатися із слідчим, який сьогодні говорив у лікарні з моїм сином, і лише потім я міг би щось сказати.

Зиновій Фрис

Дякую, Миколо. Дякуємо вам за участь у передачі. Бажаємо Дмитру Семені найшвидшого одужання, і я сподіваюся, що ми детально інформуватимемо наших слухачів чи то в спеціальних передачах, чи то у випусках новин про те, як перебігає розслідування у цій доволі трагічній справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG