Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Верховна Рада розпочала роботу: президент закликає парламент до здійснення політичної реформи, а опозиція – до акції громадянського протесту “Повстань, Україно!”


Прямий Ефір: Верховна Рада розпочала роботу: президент закликає парламент до здійснення політичної реформи, а опозиція – до акції громадянського протесту “Повстань, Україно!”

Київ–Прага, 3 вересня 2002 - Ведучі: у Празі - Ірина Халупа, в Києві - Юлія Жмакіна. Гості студії: Ігор Шлапак - голова Координаційної ради страйкових комітетів працівників освіти Львова, Станіслав Ніколаєнко – народний депутат від фракції соціалістичної партії, голова парламентського Комітету з питань науки й освіти, Валентин Романенко - начальник Департаменту загальної та середньої освіти Міністерства науки та освіти України та наша кореспондентка Галина Терещук.

Ірина Халупа

Багато що починається в Україні з приходом вересня. Навчальний рік, робота парламенту, осінь. Шкільний рік розпочався вчора, а сесія Верховної Ради - сьогодні. Ймовірно і в школах, і в парламенті осінь буде бурхливою. У відкритті сесії не брав участі президент Кучма, оскільки він перебуває в Йоганнесбурзі на саміті ООН із питань сталого розвитку. Проте, його представник Олександр Задорожний зачитав листа президента. Далі в програмі ми почуємо реакцію на лист президента деяких депутатів. Але спочатку моя колега Юлія Жмакіна, яка сьогодні була у Верховній Раді, представить загальну атмосферу і тон першого дня нової сесії.

Юлія Жмакіна

Як і належить, сесія розпочалася Гімном України. Присутніми були прем’єр-міністр України Кінах, віце-прем’єр Олег Дубина, представники уряду, ЦВК. Президента не було, але він був у читацькому викладі його постійного представника у Верховній Раді Олександра Задорожнього, який зачитав лист Кучми до Верховної Ради. В цьому листі сказано наступне:« У моїй пропозиції, йдеться про політичну реформу, перехід до парламентсько-президентської форми правління – це не жарт і не перевірка на лояльність. Мене здивувала реакція опозиції на мою пропозицію щодо політичної реформи. Соціальні та екологічні проблеми повинні стати пріоритетними для українських законодавців». Очевидно, це у зв’язку з його перебуванням у Йоганнесбурзі на саміті, він виділив саме соціальні та екологічні проблеми як пріоритет. Тоді склали присягу 3 нові депутати. Усього зараз 449 депутатів, оскільки 1 влітку помер. Це Олег Олексієнко, депутат від «Нашої України». Цікаво, що коли присягу складав Віктор Драйчевський, його освистала частина фракції «Наша Україна» - реформи й порядок. Пан Драйчевський переміг у тому окрузі на довиборах, де балотувався Олександр Жир, і, очевидно, його колеги-депутати вважають цю перемогу нечесною. Було пікетування представниками лівих сил українського парламенту з низкою соціальних вимог. Цікаво, що виступив Кінах, голова парламенту Литвин, який закликав до того, щоб Верховна Рада стала стабілізуючим центром у системі державовладдя. Виступали всі керівники фракцій.

Ірина Халупа

Чи були якісь ноти єднання у виступі голів фракцій, чи повторювали вони певні теми?

Юлія Жмакіна

Нічого нового не пролунало з боку дев’ятки, яка закликає приєднатися і, очевидно цей заклик стосується, перш за все, «Нашої України». Це ніхто не приховує. Виступала Юлія Тимошенко – голова блоку і нагадала про акцію «Повстань, Україно!», що має розпочатися 16 вересня о 15:00 із Європейської площі. Але коли вона виступала, на трибуні висів плакат із фотографіями про вчорашню акцію в Чернігові. Адже опозиційні сили вважають, що акція громадянської непокори стартувала вчора. 15 000 осіб зібралися у Чернігові на мітинг. Ось таким був день. Нічого унікального не було. Депутати зберуться на сесійну роботу наступного тижня.

Ірина Халупа

Ми згодом почуємо реакції деяких депутатів на лист від президента, який зачитав пан Задорожний. Пане Ніколаєнко, як би Ви відреагували на заклики пана Кучми?

Станіслав Ніколаєнко

Реакція моя і багатьох моїх колег – народних депутатів на звернення президента досить поміркована, бо ми знаємо нашого президента – він і сам собі не вірить. Те, що він говорить і пропонує, мені здається, це все робиться тільки для того, щоб збити політичне напруження. Бо якби він хотів тих реформ, то вже сьогодні в парламенті були б конкретні пропозиції, все було б розписано по термінам – коли буде Закон про пропорційну систему, коли будуть вибори губернаторів, голів районних рад. Учора, перебуваючи як голова комітету на засіданні Узгоджувальної ради, я зрозумів, куди це все ведеться. Пан Литвин говорить, що нам потрібно створити Конституційну комісію в якій будуть 20 представників від Верховної Ради, 26 від президента, потім ще і ще. І я згадав 94-й, 96-й роки, коли мені довелося бути членом Конституційної комісії, Узгоджувальної ради. Тобто те, що пропонує Литвин, десь приблизно на 6 років розрахований процес внесення змін до Конституції. Тому ми, опозиція, говоримо, що перший сесійний день, 10 вересня, давайте розпочинати із Закону про пропорційні вибори. Микола Рудьковський, соціаліст, Олександр Мороз розробили цей закон, я над ним працював. Він готовий. Зміни до Конституції, про які каже президент, внесені більше року тому. Коли сьогодні виступав голова Конституційного суду, то йому пролунало із залу не одне запитання: Шановні представники Конституційного суду, ви чому майже рік не даєте відповіді на зміни, за які проголосували 267 депутатів і які вже так запилилися, що і тексти не розібрати.

Ірина Халупа

Судячи з ваших слів, пане Ніколаєнко, вже певне підґрунтя є тим реформам, які пропонує президент, зокрема, розроблені вже законопроекти. Давайте послухаємо у записі коротенькі репліки Ваших колег на лист президента Кучми, який був зачитаний сьогодні у Верховній Раді. Перший наш співрозмовник – Анатолій Матвієнко від блоку Юлії Тимошенко:

«Думаю, що президент у нас навчився говорити правильні речі - про співпрацю, національні інтереси, що вони мають стояти спільним знаменником. А в політиці він в знаменник ставить свої власні амбіції і інтереси, тому не можна сьогодні обговорювати листи президента, як і його ініціативи, тому що вони не відповідають реальним крокам в його дії. І сьогоднішнє звернення, і його ініціативи, як останні краплини аргументів, що людина заблукала абсолютно і не знає, що говорити, щоб виправдати свою бездарність. Йому треба іти у відставку».

Ірина Халупа

Далі – народний депутат від фракції НДП Олег Зарубінський - представник уряду в парламенті:

«Мені здається, що це був другий сильний хід президента за останні 10 днів. Хочу від себе сказати, що він влучив в точку. Очевидно, оці проекти з приводу того, щоб змінити політичну систему не торкаючись посади конкретного президента нинішньої України Леоніда Кучми, що лунали з боку представників СПУ, Юлії Тимошенко, на сьогоднішній день виявилися не зовсім щирими. Адже, фактично мова йде про проведення акцій у вересні з приводу відставки президента, а не з приводу тиску з боку громадськості щодо політичної реформи в Україні. Тому, я думаю, в емоційному й психологічному плані його послання сьогодні було досить непоганим».

Ірина Халупа

І на закінчення, комуніст Юрій Соломатин:

«Враження дуже прості. Нарешті, президент Кучма збагнув, що у разі подальшого свого негативного ставлення до парламенту, насамперед, до структурування його політично, до зміни виборчої системи, він залишиться на узбіччі політичного процесу, він буде зметений і лівими, і правими, усіма політичними силами України. І разом із ним програють ті, які навколо нього зараз гуртуються. Тому він був змушений... Це був жест відчаю. Ось такий мій коментар».

Ірина Халупа

Це був Юрій Соломатин від фракції КПУ, він коментував лист президента Кучми, який був зачитаний сьогодні у Верховній Раді його представником Олександром Задорожним. На цьому ми завершуємо обговорення першої теми, оскільки про парламент ми будемо говорити цілу осінь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG