Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 4 вересня 2002 - Російська преса досить активно відреагувала на прес-конференцію Генерального Прокурора України Станіслава Піскуна, що відбулася у вівторок і котра стосувалася справи убивства журналіста Георгія Гонгадзе. Цю справу російські оглядачі розглядають у контексті протистояння української опозиції з президентом України Леонідом Кучмою.

«Скоріше за все арешт Таращанського прокурора приурочено до акцій протесту опозиції, які розпочнуться саме в день, коли зник Георгій Гонгадзе – 16 вересня. В цьому випадку влада у відповідь на бездіяльність у розслідуванні справи Гонгадзе зможе продемонструвати прокурора за ґратами, - буцімто, поки ви протестуєте, Генпрокуратура наполегливо працює…», - зауважує «Нєзавісімая ґазєта».

А вже інший російський часопис «Комєрсант» зазначає, що якщо організаторам антипрезидентської акції протесту вдасться вмовити родичів Георгія Гонгадзе призначити поховання тіла саме на 16 вересня, то на вулиці України справді вийде обіцяний опозицією мільйон громадян, незадоволених політикою й методами правління президента Леоніда Кучми.

А ще один російський часопис «Врємя МН» пише, що: «Закликавши депутатів Верховної Ради розпочати роботу з внесення змін до Конституції з метою переходу до парламентсько-президентської форми правління, глава держави Леонід Кучма опосередковано підписався в недієздатності нинішнього державного устрою в Україні». Тоді як у Росії, - зауважує автор статті, - на даний час вплив першої особи посилився до такого ступеня, що можна впевнено говорити про сильну президентську республіку. Але, - мовиться у статті, схоже, що Україна зараз зіштовхнулася з тією ж проблемою, що й Росія 9 років тому. Лише у Москві протистояння президента з парламентом закінчилося тріумфом Єльцина й розпуском Верховної Ради, а в Києві, схоже на те, що конфлікт може коштувати Кучмі не лише крісла, але й голови», - зауважує російський оглядач.

«Опозиція не погоджується з жодним кроком Кучми, - продовжує він. Президент навіть був вимушений нагадати, що його нинішня ідея повністю відповідає нещодавнім закликам опозиції. Однак, супротивники Кучми... не хочуть обговорювати президентську реформу, а прагнуть посадити її автора на лаву підсудних. І не за промахи в державному будівництві, а за злочини, що їх приписують Кучмі», - наголошує російська газета «Время МН», згадуючи убивство Георгія Гонгадзе та записи Миколи Мельниченка.

Тим часом, вже згаданий російський часопис «Нєзавісімая ґазєта», порушує й іншу проблему – створення українсько-російського газотранспортного консорціуму. До 15 вересня експерти з обох сторін повинні врегулювати усі питання. А 7 жовтня проект двосторонньої угоди вже повинні обговорювати на саміті Співдружності у Кишиневі, - нагадує російський оглядач. Водночас він зауважує, що доля міжнародного газового консорціуму знову опинилася під загрозою, оскільки днями Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах заявив, що у створюваному разом з Росією консорціумі Україна повинна отримати контрольний пакет, тобто 50% плюс одна акція. Тим самим Кінах перекреслив результати серпневих російсько-українських переговорів на найвищому рівні, на яких сторонам вдалося домовитись про паритет. Окрім цього прем’єр-міністр України знову заявив, що на нинішньому етапі уряд не розглядає можливості приватизації газотранспортної системи, яка є стратегічним. об’єктом, що суттєво впливає на національну економічну й політичну безпеку України.

Автор статті в «Нєзавісімой ґазєтє» зауважує, що українські і російські експерти, переконані в тому, що угода про створення консорціуму ще не скоро побачить світ. А той документ, який планують підписати у жовтні, напевне буде не остаточним, його підпишуть без якихось чітких домовленостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG