Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір за 30 серпня: Новий поворот у справі вбивства журналіста Гонгадзе. Генпрокуратура арештувала прокурора Таращанського району Київської області


Прямий Ефір за 30 серпня: Новий поворот у справі вбивства журналіста Гонгадзе. Генпрокуратура арештувала прокурора Таращанського району Київської областіобласті

Прага-Київ, 30 серпня 2002

Ведучі: Ольга Буряк та Віктор Міняйло

Гості: народні депутати Верховної Ради України Степан Гавриш та Григорій Омельченко

Ольга Буряк

Друга тема - новий поворот у справі вбивства журналіста Гонгадзе: Генпрокуратура арештувала прокурора Таращанського району Київської області. Про це повідомив радіо Свобода представник Генпрокуратури, який побажав бути не названим. Саме поблизу Таращі в листопаді 200-го знайшли тіло без голови, яке належить, імовірно, Георгію Гонгадзе. Лідер Соцпартії Олександр Мороз, який оприлюднив записи в кабінеті Кучми про усунення Гонгадзе і який двічі балотувався від Таращанського району до парламенту, вважає, що Генпрокуратура намагається спрямувати слідство вбік подалі від президента Кучми.

Олександр Мороз

Я вперше це чую від вас. І хочу сказати, що тут мабуть є ціла низка деталей, про які може й ви не знаєте, бо арештувати людину , в тому числі прокурора - потрібні рішення суду. Чи було з цього приводу рішення суду? Але це деталі. Я не знаю, хто прокурором сьогодні в Таращанському районі, але в цій справі це цікава річ, і деталь для мене надзвичайно цікава. Цікава хоч би тому, що наскільки мені відомо, персонажі з прокуратури в цій справі появилися десь у листопаді після того, як поблизу Таращі знайшли вбитим, як виявилося пізніше, Георгія Гонгадзе. І відтоді суб’єктом цієї справи стає прокуратури, оскільки експерт прокуратури там встановив деякі речі, які явно підкреслювали із самого початку, що це тіло Гонгадзе. Я думаю, що це все - якраз відпрацювання версії, котра має вигородити вище керівництво держави від співучасті в цьому злочині. Думаю, що нічого з того не вийде. А втім подивимося, що ж вони будуть інкримінувати цій людині, якщо справді йдеться про Гонгадзе.

Ольга Буряк

Я хочу запитати Григорія Омельченка. Як Ви розцінюєте арешт таращанського прокурора у справі Гонгадзе?

Григорій Омельченко

В понеділок зроблю офіційний запит як голова комісії до Генерального прокурора України, щоб дав інформацію, не розголошуючи таємницю слідства, обставини і причини арешту прокурора.

Ольга Буряк

А чи справді потрібне рішення суду для арешту прокурора?

Григорій Омельченко

Згідно з Конституцією так, санкцію на обрання міри запобіжного заходу утримання під вартою дає тільки суд.

Віктор Міняйло

Пане Омельченко, нам відомо, що Ви привезли з Америки записи майора Мельниченка, і там зокрема є розмова Леоніда Кучми і Володимира Литвина про Гонгадзе, датовані, якщо не помиляюся. 20 вересня 2000 року. Журналіст зник 16 вересня, скоро буде два роки.

Григорій Омельченко

Уточняю, 21 вересня.

Віктор Міняйло

Так. Отже, виходить, через чотири дні вони знали, що Гонгадзе мертвий.

Григорій Омельченко

Я скажу, що Кучма знав ще раніше, що Гонгадзе мертвий, а 21 вересня обговорюють питання Литвин і президент Кучма про те, як у засобах масової інформації подавати ці обставини, і як зробити так, щоби суспільна думка змінилася на те, що гинуть багато шахтарів, що зникають щодня десятки людей, і от не піднімається шуму навколо цього, не створюються комісії по зникненні робітника чи селянина, тут, мовляв, навколо журналіста піднімається такий шум, як це подавати в програмі «. днів» та інших.

Віктор Міняйло

Усе ж таки тут інше питання виникає. Де можна послухати ці записи, і чому в пресі гуляють роздруківки, один, інший варіант, вони зовсім не схожі. Хто дає добро на оприлюднення?

Григорій Омельченко

З цього приводу я скажу офіційну заяву, що якщо під цими роздруківками не буде підпису Миколи Мельниченка, або ці роздруківки, які виходитимуть від імені комісії, вивчені й перевірені, не будуть завізовані слідчою комісією і за участю Миколи Мельниченка, і Мельниченко, і я як голова будемо вважати, що це роздруківки не від Миколи Мельниченка. Щоб уникнути будь-яких інсинуацій навколо цього, щоб можливо підірвати цінність речових доказів, які є, щоб можливо дискредитувати Миколу Мельниченка, то я вам скажу, повертаючись зі Сполучених Штатів Америки, я оформив у юридичному порядку і в Україні, ів США всі ці роздруківки, які зроблені, розшифровки, вони завірені Миколою Мельниченко і нотаріально. У зв’язку з цим ще раз повторюю, мені відомо, я не виключаю появу якоїсь брошури чи книжки буцімто із записами майора Мельниченка чи появи інткрнет-книги на сайті. Але якщо там не буде підтвердження Миколи Мельниченка, що це саме його записи, слідча комісія буде вважати, що ці записи, роздруківки не належать Миколі Мельниченку.

Ольга Буряк

Пане Омельченко, важко уявити якийсь підпис, завірений тим більше у Сполучених Штатах, на роздруківці. Так тим більше важко явити, що Генпрокуратура буде брати до уваги таку роздруківку.

Григорій Омельченко

От бачите, я знав, що буде приблизно таке запитання. Ось я показую в присутності мого колеги заяву офіційну Миколи Мельниченка «про злочини, скоєні президентом України Кучмою, главою адміністрації Литвиним, колишнім міністром внутрішніх справ Кравченкоі і колишнім головою служби безпеки України проти журналіста Георгія Гонгадзе». «Мельниченко попереджений про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий донос». До цих свідчень. Це його свідчення в заяві. «Відповідно з кримінально-процесуальним кодексом отримав я і підписався». Завірені нотаріусом у Сполучених Шатах Америки, до його протоколу додано роздруківки з підписом і завірені нотаріально, перевірено, що вони відповідають цим записам. Більше того, це якраз усе, що про Георгія Гонгадзе, навіть завірено нотаріально паспорт Миколи Мельниченка, що це він. І я ці всі речі оформив в установленому порядку і привіз в Україну.

Так от я говорю до цього пані Олі, що Микола Мельниченко, не хто інший, робив ці записи і він несе відповідальність за їх достовірність.

Віктор Міняйло

Як же, записи то в кабінеті, то з’явилися ті, що в сауні?

Григорій Омельченко

Я слухаю записи, як у кабінеті, так і в інших приміщеннях, в тому числі і в сауні. Більше того, я привіз фотографії всіх записуючих пристроїв, якими велися ці записи. І привіз майже 600 сторінок роздруківок, зроблених Миколою Мельниченком із дисками всіх цих розмов. Можна їх розбити на 3 частини: 1 - записи, скажімо так, морально-етичні особистого характеру, які характеризують державних діячів і президента, 2-й блок записів - морально-політичні, які характеризують лідерів політичних партій, які бігали до президента і 3 - записи, які вказують про те, як готовилися й сколювалися злочини. Два перші блоки з моїх вуст ніколи не будуть оприлюднені, бо це брудно - як президент називає жінок, голів політичних партій...

Ольга Буряк

Пане Омельченко, у нас залишилося 5 хвилин, ми ще хочемо Вас так багато речей запитати. Наприклад, ми турбуємося, чому такий запис про розмову, начебто, Кучми і Литвина через 4 дні після вбивства Гонгадзе, оприлюднюється тільки зараз?

Григорій Омельченко

Я розмовляв з цього приводу з Миколою Мельниченком, він розумів, що якщо всі записи зараз видати, які були пов’язані з убивством Георгія Гонгадзе, це дало б можливість знищувати докази або вживати якісь заходи, щоб не була встановлена об’єктивна істина. І тому він беріг, що якщо з цього приводу буде щось заявляти президент чи Литвин, чи інші особи, які були причетні до викрадення Георгія Гонгадзе, він це тримав, щоб потім показати ще новий запис. Я стверджую ще одне - що Гонгадзе вбитий, Кучми знав не 21-го вересня, а раніше.

Ольга Буряк

Чому громадськість повинна знати про це через 2 роки, що Кучми знав? Це залишається незрозумілим, але, все ж таки, пане Омельченко, Ви повернулися із США, Ви маєте заяви від Мирослави Гонгадзе, Миколи Мельниченка і Олександра Єльяшкевича, яких, начебто, не вистачало Генпрокуратурі для порушення кримінальних справ проти Кучми, Кравченка, Деркача й інших. Якщо Генпрокуратура Вам скаже - ні, що тоді?

Григорій Омельченко

Генпрокуратура повинна діяти виключно до вимог Кримінально-процесуального кодексу. І коли в Генпрокуратуру чи до слідчого, прокурору району поступає заява, яка викладена з вимогами статті 95 Кримінально-процесуального кодексу, і заявник вказує на конкретну особу, яка вчинила злочин, Генпрокуратура зобов’язана максимум через 10 днів, згідно статті 97 Кримінально-процесуального кодексу або порушити кримінальну справу - винести постанову про порушення, або винести постанову по відмову в порушенні кримінальної справи. Постанова повинна бути мотивована.

Ольга Буряк

А коли Ви передасте цю заяву?

Григорій Омельченко

Заяви адресовані Піскуну і голові тимчасової слідчої комісії Омельченку. Ми розглянемо на засіданні комісії в перші дні роботи сесії Верховної Ради України, побачимо, яке комісія прийме, рішення, для того вона і комісія. І після прийняття рішення комісії, направимо їх у Генпрокуратуру.

Віктор Міняйло

Запитання до пана Гавриша. Чи Ви вірите, що Генпрокуратура може порушити кримінальну справу, чи як вона буде реагувати, на Вашу думку?

Степан Гавриш

Не вірити це означає відмовитися від пошуків істини. Думаю, що генпрокурор, почувши сьогоднішні заяви Григорія Омеляновича, зобов’язаний його обов’язково закликати як свідка по цій справі й отримати від нього пояснення Генпрокуратурі. Думаю, що генпрокурор і прокуратура в цілому не мають іншого вибору як активно продовжувати розслідування по цій справі, не тільки тому, що генпрокурор, вступаючи на цю посаду, заявив про приорітетність розслідування справи Гонгадзе, а ще й тому, що ця справа є особливо резонансною для України і сьогодні досить серйозно моніториться з боку європейського співтовариства і світової громадськості в цілому. І я впевнений, що найближчим часом ми будемо мати досить несподівані результати цього розслідування. Вірю, що сукупні дані, які можуть надати і слідча комісія, і окремі фігуранти у цій справі, дадуть можливість, в решті решт, дізнатися страшну істину - що сталося з Георгієм Гонгадзе 2 роки тому.

Григорій Омельченко

Зустрічаючись з генпрокурором, потім із його заступником Віктором Шокіним, ми говорити про одне - я хочу знати правду, і правду хоче знати весь світ, якою б вона не була. А далі залежить від того, хто і яку перед собою ставить мету. Я переконаний, що і більшість депутатів, в тому числі і мій колега Степан Богданович, хочуть знати правду. І я з задоволенням піду в Генпрокуратуру, хай допитають мене у якості свідка по результатам моєї поїздки у США, і всі привезені матеріали обов’язково будуть направлені у Генпрокуратуру для перевірки, вивчення й дачі правової оцінки. Я хочу лише одне - знати правду, лише правду.

Віктор Міняйло

Виходить, майор Мельниченко сказав не зовсім правду, коли стверджував, що диктофон знаходився лише під диваном у кабінеті.

Григорій Омельченко

Ну, це запитайте у Миколи Мельниченка, але з самого початку для мене, як працівника СБУ України, прослуховуючи у його записі відповідні фони, я вже тоді говорив, що було декілька записуючих пристроїв. Це потім підтвердилося. А те, що він сказав, то від цього суть не міняється.

Ольга Буряк

Давайте будемо чекати, коли Генпрокуратура запросить Мельниченка на допит, і тоді ми все довідаємось, тому що журналісти теж хочуть знати правду. Наша передача добігає кінця. Дякую всім.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG