Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний тероризм і його наслідки


Міжнародний тероризм і його наслідки

Прага, 10 вересня 2002 – Головна увага західних коментаторів нині звернена на трагічну дату – перший рік від часу здійснення кривавих терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні, унаслідок яких загинуло понад три тисячі людей. Терористичні акти започаткували міжнародну кампанію боротьби з тероризмом, яка до нинішнього дня продовжує викликати у західній пресі контроверсійні відгуки.

Поряд із підтримкою антитерористичної акції США в американській пресі продовжує з’являтися чимало гостро критичних відгуків, один із яких ми наведемо з останнього номера газети «Нью-Йорк таймс». У своєму коментарі Сюзан Зонтаґ підкреслює, що терористичні акти 11 вересня минулого року й оголошену війну тероризмові, якій, на думку автора, не видно кінця, адміністрація США використовує, як мандат для поширення американських впливів. Давши собі, за словами автора, дозвіл робити все, що хочеться, США не мають наміру обмежувати свою військову перевагу. При цьому, веде далі автор, адміністрація президента Буша зайняла радикальну позицію і до всіх міжнародних угод, які суперечать інтересам Сполучених Штатів. Ідеться передусім про ті угоди, які одного дня можуть обмежити Вашингтонові свободу дій.

Тим часом інша американська газета «Чікаґо трібюн» містить коментар редактора газети «In These Times» Саліма Муваккіля, який теж аналізує наслідки терористичних актів у Нью-Йорку й Вашингтоні, проте радше з арабських позицій. Боротьбу з тероризмом, за словами автора, Сполучені Штати використовують для маскування своїх протизаконних дій. Найстрашніші в історії терористичні акти на території США адміністрація Буша має намір використати для агресії, яка може викликати глобальну анархію. За словами Саліма Муваккіля, доктрина превентивної самооборони прямо суперечить Хартії ООН, яка дозволяє країнам діяти у власній обороні лише у випадку нападу. Така політика, як вважає автор, створює загрозу небезпечного прецеденту у світі. Автор наводить аналогічну загрозу Тайваневі з боку Китаю, Грузії з боку Росії або Пакистанові з боку Індії. У крайньо різкому тоні автор звинувачує групу американських, за його словами, неоконсервативних войовничо настроєних яструбів і ультраконсервативних юристів, які штовхають Америку на акцію однобічно ухваленої дурості. За словами Саліма Муваккіля в газеті «Чікаґо трібюн», крім Великобританії цієї акції не підтримує ніхто, в тому числі жодне міжнародне право. І незважаючи на те, закінчує автор, що акцію проти Іраку відкидають на кожному розі планети, розмови про війну і далі тривають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG