Доступність посилання

ТОП новини

Національні традиції тирольської кухні


Національні традиції тирольської кухні

Київ-Прага, 13 вересня 2002 -

Ваннек:

Якщо сьогодні в Австрії вузько націоналістичні погляди сповідують лише певні політичні сили, то, скажімо, національні традиції тут шанують і бережуть усі. Відтак, напередодні вихідних дозволимо собі насамкінець нашої програми поговорити не про політичні пристрасті, а про народні традиції, а саме про те, що любили австрійські імператори і що є гордістю національної австрійської кухні. Кажуть, коли австрієць не знає, що йому вибрати попоїсти, то він обов’язково зупиниться на віденському шницлеві. До того ж, за легендою, тамтешній чоловік брав собі за дружину ту дівку, яка найсмачніше готувала саме шницель. Оскільки нині австрійкам необов’язково вміти куховарити, то дружинами тут обирають тих, кого кохають. А ось віденський шницель і досі залишається смаколиком у тутешніх ресторанах. З федеральної землі Штирія повернулася наша колега Галина Терещук. Там вона посмакувала національними австрійськими стравами, напоями і насолоджувалася тірольськими піснями.

Терещук:

Зізнаюсь, що під таку музику ноги і самі просяться у танок. Цікаво, що на свої вечірки усі австрійці - і молоді і старші - приходять вбрані у національний одяг. На перший погляд, може видатися, що він однаковий, але це лише на перший погляд. Жодної подібної одна на одну вигаптованої білої блузки ви тут не побачите. А картаті довгі спідниці, а хустки на плечах, а кольорові фартушки, а камізельки, а замшеві коротенькі сподні і... Цей перелік можна було б продовжити. Чи не у кожній крамниці в альпійському селі можна придбати національні строї. І то на будь-який смак. А щоб тільки роздивитися усю цю красу - не вистачить і години. Ціни на строї високі. Адже виготовляють їх здебільшого вручну.

Але облишмо одяг. Цікаві і колоритні самі альпійські села. Я побувала в гостях у селянській родині. Це четверте покоління фермерів Доресів, що доглядають знамениту австрійську худобу – розрекламовані повсюди мілки. Будинкові, у якому живуть фермери - понад 400 років. Але старовинна атмосфера житла збережена тут і донині. І сьогодні господиня пече хліб у печі, а ще готує давні національні страви. Пані Доес Хагер розповідає:

"Готую віденський шницель, печену свинину обов’язково, і з гарбузів. Їх вирощую біля хати. Ось ціла купка вже набралася.

А ще пані Дорес виготовляє національний напій – шнапс. Це щось на зразок української самогонки. Шнапс женуть із сухофруктів, переважно зі слив, вишень, а ще до нього додають гірські трави, коріння та яблучний сік. Однак таємницею виготовлення шнапсу є невеликий пристрій, у якому він бродить і з якого виганяється. Господиня каже, що шнапс міцніший за 45 градусів. Я поцікавилася у пані Дорес тим, як часто і коли тут п'ють шнапс. І почула у відповідь:

Переважно взимку, а ще коли приходять гості. Ми п’ємо чай зі шнапсом.

При цьому господиня застерегла:

«Але ми п’ємо чай зі шнапсом а не шнапс із чаєм».

Однак є тут традиція пригощати шнапсом і таких гостей, якими були ми. Шнапс наливають у маленькі келихи, що вміщують не більше 25 ти грамів напою. Він пахне сухофруктами і має трішки гіркувато-солодкий присмак. Хоча смак залежить від того, із чого шнапс виготовлений. Зізнаюсь, що перехилити навіть 25 грамів такого міцного напою я так і не змогла. Ну дуже вже він міцний. Цікаво, що після того, як Австрія стала у 1995 році членом ЄС, пані Хагер почала продавати свій шнапс підприємцям, які розливають напій у гарні пляшки. Скажімо, слив’янку пані Дорес продає по 10 євро за літр, інші види шнапсу дорожчі. А ось у супермаркеті, у гарних пляшках півлітрова пляшка коштує вже 14 євро.

Зауважу, що селянська їжа, особливо домашній хліб, фрукти просто з альпійських садів, відпочинок на фермі в заможних австрійців зажили великої популярності у мешканців австрійських міст. А ще тут люблять увечері посидіти у сільських ресторанах. У них вам обов'язково запропонують свинину, шпондер, ковбаски або ж шинку. Усе це нарізають тоненькими шматками і викладають у вигляді гірки. До таких страв смакує сухе червоне вино з відомих штирійських садів або ж 25 грамів шнапсу.

А ще неодмінно звучатиме народна музика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG