Доступність посилання

ТОП новини

„Прощання з багатовекторністю“ – під такою назвою аахенський журнал „Східна Європа“ оприлюднив статтю німецького політолога Ернста Людеманна


„Прощання з багатовекторністю“ – під такою назвою аахенський журнал „Східна Європа“ оприлюднив статтю німецького політолога Ернста Людеманна

Берлін, 13 вересня 2002 - Автор аналізує зовнішню політику України з огляду на події 11-го вересня.

Теракти 11 вересня змінили не лише ситуацію в світі. Після цих подій помітно почала змінюватися й зовнішня політика України. Як пише німецький політолог Ернст Людеман у журналі „Східна Європа“, відразу після терактів у Нью-Йорку та Вашингтоні керівництво України опинилося в дуже незручному становищі, що стосується її зовнішньої політики. Обмежена підтримка антитерористичного альянсу поставила під питання зовнішньополітичну доктрину, якої роками дотримувався Київ, а саме так званий принцип багатовекторності. Проти скасування багатовекторності виступили передусім комуністи.

Німецький політолог звернув увагу на те, що в Україні практично всі найважливіші блоки, партії та провідні політики виступають за „європейський шлях“. Але на шляху „європейської орієнтації“, як головного напрямку української зовнішньої політики, зустрічаються також і перешкоди. В Україні Європейський союз розглядали як альтернативу у виборі між США та НАТО – з одного боку – та Росією – з іншого. Але сама Європа не проводила активну політику відносно України, пише Ернст Людеманн.

Утримання Києва від однозначного визначення в зовнішній політиці мало також свої переваги. На думку німецького політолога, це допомогло Україні ефективніше протидіяти російським спробам тісніше прив'язати її до євроазіатської економічної спільноти. Лише після того, як Росія продемонструвала себе партнером Заходу в афганській війні, у Києві несподівано відкрито заявили про прагнення у далекостроковій перспективі приєднатися до НАТО. Але чи сприятиме таке рішення більшій єдності між політичними силами в самій Україні поки що сказати важко, зауважує німецький політолог Ернст Людеманн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG