Доступність посилання

ТОП новини

Акції протесту в Криму


Акції протесту в Криму

Симферополь, 16 вересня 2002 - У Симферополі в рамках акції громадянського протесту “Повстань, Україно!” місцеві комуністи усе-таки провели свій окремий мітинг, таким чином, зірвавши спільну акцію опозиції. Більше того, кримські комуністи виступили проти відставки Леоніда Кучми.

Роль кримських комуністів та їхнього лідера Леоніда Грача у дезорганізації, розколі і дискредитації в Криму опозиційного загалом і лівого руху, зокрема, очевидно, спеціально вивчатимуть історики. Зараз доводиться констатувати лише факти – спершу лідери місцевих ленінців заявили, що взагалі не братимуть участі в акціях протесту 16 серпня, потім під тиском ЦК КПУ розпочали підготовку до мітингу, але перенесли його початок з 15-ї на 17-у годину, а згодом заявили, що мітингуватимуть окремо від соціалістів і членів партії «Батьківщина» - не на центральному майдані імені Леніна, як планувала раніше опозиція, а поблизу пам'ятника колишньому кримському партфункціонеру Миколі Кириченку.

Комуністи пояснили це рішення незгодою з деякими політичними гаслами і вимогами, висунутими іншими представниками опозиції, а також відсутністю дозволу міської влади на проведення мітингу на центральному майдані Симферополя. На комуністичний мітинг, який насправді виявився пропрезидентським, прийшло близько 300 осіб. Виступаючи перед його учасниками, лідер республіканського комітету КПУ Леонід Грач заявив, що кримські комуністи - проти відставки нинішнього президента, хоча за нього і не голосували. За словами товариша Грача, реально до влади зараз ліві не прийдуть, тоді як існує загроза перемоги “націоналіста” Віктора Ющенка чи “олігарха” Юлії Тимошенко.

Кримські соціалісти й представники «Батьківщини» вирішили мітингувати там, де запланували. До них долучилися кілька десятків рухівців, втім, непогода і дезорганізаційна діяльність комуністів таки позначилася на масовості акції об’єднаної опозиції – під її знамена прийшло не більше двох сотень симферопольців. Тут учасники мітингу під сильним дощем вимагали зміни влади і владного курсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG