Доступність посилання

ТОП новини

Перевагою в один голос відкинув Парламент Чеської Республіки урядову програму допомоги регіонам після повеней


Перевагою в один голос відкинув Парламент Чеської Республіки урядову програму допомоги регіонам після повеней

Прага, 16 вересня 2002 - Програму не підтримала депутат від Унії свободи Гана Марванова - однієї з трьох партій правлячої коаліції.

На хитке становище новообраного уряду соціальних демократів звернули увагу їхні політичні суперники відразу після того, як була оприлюднена урядова програма ліквідації наслідків повені. Колосальні матеріальні збитки, а йдеться про суми близькі до ста мільйонів доларів США, уряд запропонував погасити двома шляхами. Перший – зробити більш ощадливим державний кошторис на 2002 рік. Другий шлях передбачав запровадження так званого мільйонерського податку. Це означає, що податки тих, чия річна платня становить 1 мільйон чи більше чеських крон – за нинішнім курсом 1 мільйон – це 33 тисячі американських доларів, мали б зрости з нинішніх 28 на 35 відсотків.

Правляча коаліція, яку складають соціальні демократи разом з право орієнтованими християнськими демократами та партією «Унія свободи», розраховували, що цю їхню програму парламент ухвалить. Передусім вони опирались на коаліційну угоду, яка їм гарантувала незначну, всього в 1 голос, перевагу депутатів від коаліції. Так не сталось. Голос «проти» Гани Марванової - представника Унії свободи, звів зусилля уряду нанівець. Програма уряду залишилась на папері. До цього додалась криза політична: коаліційний уряд трьох партій розпадається на очах.

До пізньої ночі вчора і цілий день сьогодні провадив консультації голова уряду Владімір Шпідла, який намагається втримати коаліцію. При цьому, однак, він не виключає й таке:

В.Шпідла: Одним з варіантів є уряд без партії «Унія свободи».

Зрозуміло, що за даної ситуації прем’єр намагатиметься отримати від коаліції гарантії цілковитої підтримки. Це можливо, наприклад, якщо всі крісла в кабінеті займуть соціальні демократи. Однак годину тому християнські демократи заявили, що прагнуть утримати коаліцію з Унією свободи. Урядову кризу підсилює те, що вона склалась у вирішальний для Чеської Республіки період – завершальний етап на шляху вступу цієї країни до ЄС. А через те сьогодні увага багатьох звернена до президента Вацлава Гавела, який вже не один раз знаходив дорогу зі складних кризових ситуацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG