Доступність посилання

ТОП новини

Чому Меджліс не брав участі в акції протесту “Повстань, Україно!” в Криму?


Чому Меджліс не брав участі в акції протесту “Повстань, Україно!” в Криму?

Симферополь, 17 вересня 2002 - Як ми вже повідомляли, в Криму в рамках Усеукраїнської акції протесту “Повстань, Україно!” відбулися мітинги громадськості. Правда, тут вони не були такими масовими, як в інших регіонах України. Зокрема, у мітингах практично не брали участі кримські татари, що представляють одну з найбільш організованих політичних сил півострова. Чому?

Про те, що Меджліс кримськотатарського народу не братиме участі в атипрезидентських акціях протесту, його лідери оголосили заздалегідь і цю позицію, на відміну від кримських комуністів, вони не міняли. Слід згадати, що іще у 2000-му році Мустафа Джемілєв назвав вимоги усунення Леоніда Кучми з посади - “антидержавними” та “антиукраїнськими”.

У понеділок лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, людина, яка своїм авторитетом могла б вивести на вулиці Симферополя у десятки разів більше людей, аніж того дня зібрали на мітингах комуністи та представники інших опозиційних сил, на прохання Радіо “Свобода” пояснив позицію кримських татар. Пан Джемілєв заявив, що Меджліс вирішив в акціях протесту “Повстань, Україно” участі не брати:

“Ми говоримо про те, що мені моїм співвітчизникам важко буде відповісти на запитання: чому ми опинилися разом із комуністами. Це одне. А по-друге, ми виходимо з того, що не лише президент винен у тому, що існують складні проблеми. Справа не у президентові. Президент, із нашої точки зору якраз намагається щось робити, змінювати ситуацію на краще”. – заявив Мустафа Джемілєв. Він каже, що на позицію Меджлісу вплинула ще одна суттєва деталь:

“Після того, як кримські татари втратили свою незалежність і наша земля потрапила до рук загарбників, не було такого випадку, щоб глава держави приїжджав, розмовляв із керівниками кримськотатарського народу, запитував, чим він може допомогти у розв’язанні наших проблем, давав відповідні доручення. На те, що так робить Президент України Леонід Кучма, причому – кілька разів, відповідати на таке ставлення до нас якимись акціями, та ще й разом з комуністами – ми вважаємо, що це не притаманне кримськотатарському народу. Ці акції, я думаю, до того, що вимагають блок Юлії Тимошенко чи Комуністична партія, тобто – до відставки Кучми – не призведуть, а тільки можуть завдати шкоди нашій країні.” – вважає лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв. Водночас, ще один керівник Меджлісу – Рефат Чубаров – у понеділок був разом з учасниками акції “Повстань, Україно!” на Європейському майдані в Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG