Доступність посилання

ТОП новини

Лист президента Іраку про згоду допустити міжнародних експертів на закриті об'єкти, які підозрюють у виробництві зброї дуже схвально оцінила Європейська Комісія


Лист президента Іраку про згоду допустити міжнародних експертів на закриті об'єкти, які підозрюють у виробництві зброї дуже схвально оцінила Європейська Комісія

Брюсель, 17 вересня 2002 - Її речник Гунар Вігант назвав цей жест із боку офіційного Багдада першим кроком до порозуміння між заходом і сходом. Єврокомісія також позитивно оцінила зустріч лідерів Японії з керівництвом Північної Кореї. Ці позитивні сигнали, зауважив представник Єврокомісії, змушують внести значні корективи в стратегію подальших взаємин між Європейським союзом та країнами Азії.

На роль головного конструктора оновлення стратегії у взаєминах із державами Азії, Єврокомісія призначила Кріса Патена. І не лише тому що він є комісаром ЄС у справах зовнішньої політики. Нагадаємо, Кріс Патен був тривалий час бургомістром Гонконгу і досить добре орієнтується в питаннях країн Азії. Сам Кріс Патен каже, що Азія це такий розмаїтий континент,що досить складно створити якусь стандартну стратегію політики ЄС по відношенню до азіатських країн загалом. Адже це Китай і Індія з багатомільйонним населенням, Малозаселені простори Монголії і Сінгапур з найвищою щільністю населення у світі. Азія - це релігійні традиції буддизму, ісламу й християнства. Це шовковий шлях наркоторгівлі з Пакистану в Гонконг, Кірібаті, Китай. Це тривала холодна війна між Японією та Північною Кореєю. Це постійна напруга у взаєминах з Іраком.

Нині ж виглядає, що на далекому сході відбувається потепління , заявив у своєму прес-релізі Кріс Паттен . Тому Європейській Комісії слід виробити окремі підходи з різними країнами Азії. Приміром щодо Китаю, продовжив комісар ЄС, Євросоюз повинен і надалі допомагати Китаєві зайняти достойне й впливове місце у Світовій Торговельній Організації. З керівництвом Афганістану Євросоюзові слід вести серйозні переговори стосовно відродження сільського господарства й знищення усіх плантацій, де на сотнях гектарів напівлегально вирощується опіум. Звісно самим афганцям не під силу впоратись з цими проблемами, тому буде потрібна допомога ЄС. Європейський Союз повинен також сприяти розвиткові подальшого мирного діалогу між Японією і Північною Кореєю. Також не слід забувати про Пакистан, який після торічної трагедії в США, надав колосальну допомогу у боротьбі з міжнародним тероризмом і водночас поніс величезні матеріальні збитки. Обов'язок Європейського Союзу та й усього міжнародного співтовариства , зауважив брюссельський посадовець відшкодувати ці збитки. Не варто випустити момент для якнайшвидшого відновлення партнерських взаємин з Іраком. Для цього є добрий привід – Лист Саддама Хусейна в ООН про те, що він не відмовляється допустити в країну на військові об'єкти міжнародних спостерігачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG