Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак


ООН – Ірак

Прага, 18 вересня 2002 – Головною темою дня на сторінках західних газет залишається відновлення міжнародної військової інспекції в Іраку і реакція на цю подію з боку Сполучених Штатів. Більшість провідних західних газет присвячують цій темі свої редакційні статті.

Згоду Багдада на відновлення міжнародної інспекції газета «Нью-Йорк таймс» розглядає, як добру нагоду вирішити іракську кризу мирним шляхом. Проте газета на підставі дотеперішньої практики бере під сумнів щирість намірів іракського диктатора, тому вважає, що найліпшим шляхом вирішення проблеми стала б нова, жорстка резолюція Ради безпеки ООН, якої вимагає Вашингтон і яка окреслила б чіткі дати виконання резолюції про роззброєння Іраку і чіткі перестороги на випадок невиконання розпоряджень ООН.

Тим часом британська газета «Файненшл таймс», теж у редакційній статті називає обіцянки Саддама Хусейна «нічого не вартими». З цієї причини, за словами газети, Рада безпеки цим разом повинна простежити, щоб Багдад дотримав свого слова. Дотеперішню інспекцію ООН в Іраку, починаючи від 91-го року газета називає історією «забави кота з мишею». Останній раз Багдад видворив інспекторів 98-го року, тому і нині, як вважає газета, іракський режим погодився на відновлення інспекції, щоб виграти час. Своїм нинішнім кроком, як підкреслює далі газета, Багдад сподівається внести розкол серед постійних членів Ради безпеки ООН і підірвати таким чином співпрацю з Вашингтоном у справі радикальних заходів щодо режиму Саддама Хусейна.

Газета «Чікаґо трібюн», теж у редакційній статті вважає, що згода Іраку повернути міжнародних інспекторів на свої військові об’єкти свідчить про те, що співпраця США із союзниками й ООН приносить свої плоди. Однак, додає газета, можливо, міжнародна підтримка Сполучених Штатів стала результатом готовності Вашингтона у випадку потреби діяти без згоди ООН.

Подібні сумніви щодо намірів і обіцянок Саддама Хусейна висловлює коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Петер Мінх. Автор вважає, що було б помилкою вважати згоду іракського режиму за чисту монету і було б також наївно думати, що загроза воєнної акції в Іраку минула.

З іншого боку, як вважає коментатор, було би також нерозумно відкидати згоду Багдада на відновлення інспекції і не випробувати кожний можливий шанс вирішити кризу без застосування сили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG