Доступність посилання

ТОП новини

ООН-Ірак: міжнародна інспекція


ООН-Ірак: міжнародна інспекція

Прага, 18 вересня 2002 – Після згоди Іраку повернути міжнародних інспекторів на його військові об’єкти Рада безпеки ООН у швидкому темпі готує групу інспекторів, які найближчим часом мали би відбути до Багдада. Керівництво союзу НАТО заявило, що Багдад повинен виконати всі попередні резолюції ООН. Тим часом адміністрація Буша наполягає на ухваленні Радою безпеки ООН нової резолюції у справі роззброєння Іраку.

Нова група інспекторів, яка відновить перевірку іракських військових об’єктів на предмет розробки там хімічної, біологічної і ядерної зброї, включатиме 63 експерти із 27-ми країн світу. Окрема 15-особова група з Міжнародного агентства з питань атомної енергетики з резиденцією у Відні досліджуватиме ці ж об’єкти на предмет розробки іракським режимом ядерної зброї. До першої групи військових фахівців входять хіміки, біохіміки, інженери й плановики. Таким чином у двох групах працюватиме близько 80-ти осіб.

Протягом найближчого місяця, як повідомили представники ООН, інспектори пройдуть детальний інструктаж у справі правових рамок їхньої діяльності, оперативної процедури, історії попередніх інспекцій, безпеки й здоров’я, а також ознайомляться із соціальними, релігійними і культурними звичаями в Іраку. Очолить групу Ганс Блікс – колишній міністр закордонних справ Швеції і колишній генеральний директор Міжнародного агентства з питань атомної енергетики у Відні. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан призначив також 16 інших фахівців, які додатково консультуватимуть групу Блікса і збиратимуть необхідну фахову інформацію. Крім перевірки самих військових об’єктів інспектори досліджуватимуть зразки ґрунтів, вод і повітря у різних частинах країни на предмет радіоактивності й наявності в них хімічних елементів. Через 10 днів інспектори зустрінуться у Відні й обговорять деталі відновлення перевірки й термін відльоту до Іраку.

Тут слід навести реакцію Вашингтона на перспективу відновлення інспекції в Іраку. Адміністрація США і далі вважає згоду Багдада відновити інспекцію, як тактичний прийом для відвернення воєнного удару й спробу виграти час. За словами держсекретаря США Пауела, Сполучені Штати і далі наполягають на ухваленні Радою безпеки ООН жорсткої, ультимативної резолюції. На загал союзники США підтримали цю ідею. Проте Росія, з огляду на згоду Багдада відновити інспекцію виступила проти нової резолюції. Тим часом Багдад, відразу ж після своєї згоди на інспекцію, поставив вимогу перед радою безпеки скасувати всі економічні санкції проти нього.

Хоча нині, у зв’язку з підготовкою відновлення інспекції, справа воєнної акції в Іраку відійшла на другий план, оглядачі, враховуючи попередній досвід, не виключають поновного погіршення ситуації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG