Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак


ООН – Ірак

Прага, 19 вересня 2002 – Західна преса продовжує коментувати дискусії навколо Іраку, зокрема реакцію Сполучених Штатів та інших країн на згоду Багдада відновити міжнародну інспекцію його військових об’єктів.

Газета «Вашингтон пост» у редакційній статті згоду Багдада на повернення міжнародних інспекторів називає номінальною поступкою і захисним маневром, мета якого – підірвати підтримку кампанії США за воєнну акцію і продовжити на дальші місяці або й роки безплідні зусилля ООН. За цих умов, як вважає газета, Вашингтон повинен вплинути на Раду безпеки ООН, щоб вона знову не потрапила в тактичну пастку Іраку, а міжнародні інспектори щоб не повторили дотеперішніх помилок. Хоча інспекторам вдалося виявити й допомогти усунути багато іракської зброї, інспекції ніколи так і не вдалося виявити всієї зброї масового знищення. При цьому газета вважає, однак, що проведення нової міжнародної інспекції було б несумісне з воєнною акцією в Іраку.

Оглядачка британської газети Файненшл таймс» Гелен Фессенден аналізує тим часом роль Німеччини у кампанії проти Іраку. Раніше, починаючи від воєнної акції на Балканах і в перебігу дальшої антитетрористичної кампанії в Афганістані Німеччина разом із союзниками США підтримувала всі зусилля Вашингтона. Нині, на останній фазі передвиборчої кампанії у Німеччині канцлер Шредер сподівається, що, відмовившись від участі в кампанії проти режиму Саддама Хусейна, він заручиться таким чином ширшою підтримкою з боку виборців. Проте автор передбачає тяжкі часи для Шредера й у випадку, якщо його буде переобрано, бо проблема Іраку не зникне і Сполучені Штати потребуватимуть використовувати військові бази в Німеччині. На закінчення автор додає також, що «вашингтонські яструби» теж доклали зусиль до відчуження ключових союзників США своєю войовничою риторикою.

Газета «Лос-Анджелес таймс» містить коментар двох фахівців з Інституту Брукінґса, які ставлять запитання – чи допоможе згода Багдада повернути міжнародних інспекторів у справі роззброєння режиму Саддама, чи, навпаки, зашкодить цим зусиллям? Відповідаючи на це запитання, оптимісти підкреслюють, що під час попередніх перевірок у 90-х роках інспекторам удалося виявити багато іракської зброї. Скептики, натомість, вважають, ведуть далі автори, що Саддам Хусейн удався до цього кроку, тобто погодився на відновлення інспекції виключно для того, щоб уникнути воєнного удару, а не з бажання роззброїти свій режим. На думку коментаторів, Сполучені Штати мали б обов’язково домогтися від Ради безпеки ООН нової, жорсткішої резолюції у справі Іраку і змусити Багдад виконати цю резолюцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG