Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш закликає Раду безпеки ООН реалізувати резолюції з роззброєння Іраку


Президент Буш закликає Раду безпеки ООН реалізувати резолюції з роззброєння Іраку

Вашінгтон, 19 вересня 2002 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш закликав Організацію Об'єднаних Націй домогтися дотримання Іраком резолюцій щодо ліквідації іракських арсеналів озброєнь масового знищення - у протилежному випадку Сполучені Штати вирішать цю проблему.

Адміністрація Сполучених Штатів наголошує на необхідності якомога скоріше вирішити проблему, що стає загрозою для миру у світі й цією проблемою вважає режим Саддама Хусейна, який попри зобов'язання взяті одинадцять років тому досі не виконав основного положення резолюцій Ради безпеки тобто ліквідацію озброєнь масового знищення. “Члени Ради безпеки ООН повинні зрозуміти, що під загрозою опинилося довір'я до цього найважливішого міжнародного форуму” заявив президент Сполучених Штатів Джордж Буш після зустрічі в Білому домі з державним секретарем Коліном Пауеллом та Радником із питань національної безпеки Кондоліссою Райс.

“Якщо Рада безпеки ООН не вирішить цієї проблеми, то це зроблять Сполучені Штати з деякими союзниками” – це послання передав Державний секретар постійним членам Ради безпеки повідомив Буш. На запитання журналістів, скільки союзників США готові приєднатися до цього зусилля, Буш відповів: “Час покаже. Однак побачите багато держав, тобто свободолюбних країн. Вони розуміють загрозу. Вони розуміють що під загрозою є й довір'я до ООН.”

При цьому Буш закликав членів Ради безпеки до співпраці й попередив:

“Немає підстав для ведення переговорів з Іраком. Нема що обговорювати. Вони запевнили, що зліквідують зброю масового знищення. Переговорний етап завершено. Тепер Раді безпеки ООН слід сформулювати резолюції, які підтверджують те, на що уже погодився Ірак.”

Буш також закликав Раду безпеки тісно співпрацювати зі Сполученими Штатами та Великобританією у вирішенні цієї проблеми. Адміністрація звернулася до Конгресу США з пропозицією ухвалити резолюцію, яка надала б президентові можливість використати усі заходи, включно з воєнною інтервенцією, із метою усунення іракської загрози. Міністр оборони США Дональд Рамсфельд на слуханнях у Конгресі у середу заявив, що президент Буш не приймав рішення щодо воєнного аспекту ліквідації іракської загрози.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG