Доступність посилання

ТОП новини

Європейські організації критикують владу Білорусі за судові розправи над журналістами


Європейські організації критикують владу Білорусі за судові розправи над журналістами

Прага, 20 вересня 2002 - Представники Парламентської асамблеї Ради Європи і Організації з безпеки й співробітництва у Європі виступили на захист свободи слова у Білорусі після чергового судового вироку журналісту.

До двох років виправно-трудових робіт цього тижня засуджено редактора білоруської незалежної газети «Рабочій» Віктора Івашкевича – за образу Олександра Лукашенка під час минулорічних президентських виборів

Депутат нижньої палати парламенту Німеччини, радник Парламентської асамблеї Ради Європи з питань Білорусі Вольфґанґ Берендт у четвер різко скритикував цей судовий вердикт. «Те що в Німеччині у деяких випадках може призвести лише до винесення догани з боку відомства у справах преси, у Білорусі карається двома роками обмеження свободи», - мовиться у заяві Вольфґанґа Берендта.

«Парламент Білорусі повинен розробити новий закон про пресу, а також домогтися скасування тих драконівських статей, за якими журналіста можна притягнути до кримінальної відповідальності», - заявив радник Парламентської асамблеї Ради Європи з питань Білорусі.

Із подібним зверненням виступив також представник зі свободи преси Організації з безпеки і співробітництва у Європі Фреймут Дуве.

«Я закликаю владу Білорусі негайно припинити політику кримінального переслідування й залякування незалежних журналістів, а також скасувати закони про кримінальну відповідальність за наклеп і оприлюднення неправдивої інформації. Закликаю білоруську владу дотримуватися зобов’язань щодо забезпечення свободи висловлювання думок і свободи засобів масової інформації, під якими Білорусь підписалася як держава, що входить до ОБСЄ», - мовиться у заяві Фреймута Дуве.

Він також зауважив, що засудження редактора газети «Рабочій» Віктора Івашкевича до двох років обмеження свободи (примусових робіт) за образу Олександра Лукашенка під час минулорічних президентських виборів - «не є першим випадком пред’явлення кримінальних звинувачень у Білорусі нібито за наклеп на президента. Так 24 червня двох журналістів незалежної газети «Пагоня» Миколу Маркевича і Павла Можейка засудили на, відповідно, два і два з половиною років виправно-трудових робіт за таким само звинуваченням».

Представник ОБСЄ Фреймут Дуве закликав владу Білоусі скасувати судові вироки усім трьом названим журналістам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG