Доступність посилання

ТОП новини

ООН – США – Ірак


ООН – США – Ірак

Прага, 23 вересня 2002 – Дискусії навколо можливого воєнного удару по Іраку не втихають. Хоча адміністрація США поки що не ухвалила конкретного рішення у справі воєнної акції, міністр оборони Рамсфельд навів у неділю деякі конкретні деталі такої акції і підкреслив, що мета удару – усунути від влади Саддама Хуссейна і його кліку.

Виступаючи минулого четверга в Сенаті, а в неділю в американському телебаченні, міністр оборони США Рамсфельд, посилаючись на думки фахівців, не виключив можливості, що в обличчі воєнної акції і власної поразки Саддам Хуссейн може піти на відчайдушний крок, тобто застосувати наявну в іракських арсеналах біологічну і хімічну зброю, зокрема гірчичний і нервовий газ і біологічні отруйливі речовини, як, приміром, антракс або ботулін. У зв’язку з цим Рамсфельд, звертаючись до іракських військових, наголосив, що у випадку відмови виконувати накази вищих керівників режиму Саддама Хусейна, зокрема вживати зброю масового знищення, на них пошириться амністія після закінчення воєнної кампанії. Рамсфельд наголосив і на тому, що удар буде спрямовано виключно проти об’єктів диктатора і його кліки, а не проти військових низів або цивільного населення. Але, як вважає міністр оборони США і військові фахівці, Саддам Хуссейн не зможе вжити зброї масового знищення і виявити опору у випадку удару без послуху своїх офіцерів нижчого рівня й армії загалом.

Розмови про дальшу підготовку удару по Іраку відновилися після того, як у суботу Багдад відкинув вимоги США про ухвалення нової ультимативної резолюції ООН. Іракські керівники заявили, що вони не підпорядкуються жодній новій резолюції, крім домовленості з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном про повернення до Іраку міжнародних військових інспекторів без жодних попередніх умов.

У рамках підготовки воєнної акції адміністрація Буша останнім часом чіткіше представляє цілість кампанії проти режиму Саддама Хусейна. Радниця з питань національної безпеки США Кондоліза Райс заявила, що Вашингтон докладе максимальних зусиль, щоб допровадити воєнну акцію в Іраку до перемоги, а пізніше допоможе іракському народові відбудувати країну і стати на шлях демократії. В інтерв’ю газеті «Файненшл таймс» Райс підкреслила, що цим разом міжнародна спільнота повинна уникнути помилок минулого і не дати Саддамові Хуссейнові можливості вислизнути від відповідальності.

Понеділкова преса цитує також голову об’єднаного комітету начальників штабів американських збройних сил генерала Річарда Маєрса під час слухань у сенатському комітеті з військових питань. Маєрс уважає, що в випадку удару іракський режим скоріш за все застосує збою масового знищення. Тому під час планування удару по Іраку американські підрозділи повинні рахуватися саме з такою можливістю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG