Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 24 вересня 2002 - «У Росії досить великі інтереси до зростаючої української економіки, і ми повинні розуміти, що така економіка може існувати лише в умовах політичної стабільності, яку... може гарантувати тільки Кучма. Ми не хочемо (і не можемо) керувати економікою України, ми хочемо лише отримувати з неї прибутки», - зауважує директор російського Фонду ефективної політики Глєб Павловський. І все, що залишається робити російській стороні, - наголошує він, так це: «закликати до збереження конституції (в Україні) і спостерігати, як будуть розвиватися події. Потрібно зрозуміти, що серйозних проросійських сил (в тому числі і політичних партій) в Україні немає. А тому, ставку треба робити на ті сили, які виступатимуть за стабільність і за стратегічне партнерство з Росією», - робить висновок російський політолог Глєб Павловський на сторінках московського тижневика «Профиль». У цьому ж часописі вміщено також іншу статтю під заголовком «Гра на випередження». Автори цієї публікації зауважують, що Кучма ставши президентом, почав «підбирати під себе» різні владні повноваження і в кінцевому результаті зумів зосередити владу у власних руках. Автори статті, подібно до пана Павловського, наголошують: «Кучма, що б про нього не говорили опозиційні лідери, став фактично єдиною політичною фігурою в країні, яка здатна гарантувати громадянам можливість спокійного, без потрясінь, існування, а для деяких – і збагачення».

Тим часом, інший російський часопис «Время новостей» пише у вівторок, що «Згода Патріарха Російської православної церкви і всієї Русі Алексія Другого відвідати Україну свідчить про зміни у зовнішній політиці РПЦ, які стали наслідком активізації в Україні промосковських сил. Зокрема, українські комуністи оскаржують у прокуратурі реєстрацію церкви київського патріарха Філарета. З радістю Москва підтримала також ідею української влади щодо необхідності зближення Церкви й держави, - зауважує російський часопис «Время новостей», цитуючи при цьому висловлювання голови Верховної Ради України Володимира Литвина, який у понеділок у Москві заявив, що «Держава без Церкви почуває себе так само, як і людина без повітря».

Газета «Время новостей» наголошує, що «Москва не має наміру втрачати українську церкву. Адже за кількістю парафій вона майже вдвічі більша від російської».

Ця ж газета вмістила інтерв’ю з лідером українських комуністів Петром Симоненком стосовно акції «Повстань Україно». Його, зокрема, попросили прокоментувати заклик директора Інституту країн СНД Костянтина Затуліна про те, що Москві потрібно підтримати Кучму на умовах надання російській мові статусу другої державної мови й об’єднання українських церков під егідою Московського патріархату. Відповідь Петра Симоненка була такою: «Я ціную щирі почуття Затуліна, але необхідно обережно ставитися до міждержавних взаємин, не допускаючи втручань у внутрішні справи. Не треба ставити перед Кучмою завдань, котрих він ніколи не виконає. Народ України сам вирішить проблеми двомовності і церкви», - заявив Петро Симоненко в інтерв’ю російському часопису «Время новостей».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG