Доступність посилання

ТОП новини

У Копенгагені завершився міжнародний форум лідерів глав держав азіатських країн найпотужнішої міжнародної південно-східної асоціації АСЕАН та керівництва Європейського Союзу


У Копенгагені завершився міжнародний форум лідерів глав держав азіатських країн найпотужнішої міжнародної південно-східної асоціації АСЕАН та керівництва Європейського Союзу

Брюссель, 24 вересня 2002 - Цього вівторка у Копенгагені завершився міжнародний форум лідерів глав держав численних азіатських країн найпотужнішої міжнародної південно-східної асоціації АСЕАН та керівництва Європейського Союзу. Провідні теми цього форуму присвячувались проблемі боротьби з тероризмом та питанню допуску міжнародних експертів на військові об’єкти Іраку. Щодо Іраку, вважає Європейська Комісія , то процес набуває затяжного й небезпечного характеру.

Напруженість стосовно умов допуску іракським керівництвом експертів ООН на військові об’єкти Іраку нині набуває все загрозливіших і непередбачених форм. Так оцінив становище довкола Іраку в інтерв’ю для “Радіо Свобода” речник Єврокомісії Гунар Вігант, аналізуючи результати зустрічі в Копенгагені керівництва південноазіатських країн та Європейського Союзу. Учасники дискусій на цю тему в Копенгагені не дійшли одностайної згоди аби ухвалити по Іраку окрему резолюцію. Прем’єр-міністр Данії Пааво Ліппонен ( нагадаємо, що Данія нині головує в ЄС) сказав: “…після тривалих дискусій через, хоч і незначні, але все ж таки деякі розбіжності в позиціях, ми в решті решт не схвалювали спільну офіційну заяву» і продовжив, що представники Далекого Сходу та Європейського Союзу усно погодились на основі двосторонніх взаємин з Іраком вимагати від Саддама Хусейна якнайшвидше допустити в країну військових інспекторів Організації Об’єднаних Націй та дозволити їм обстежувати будь-які об’єкти, котрі вважатимуть за необхідне інспектори ООН.

Зростаюча проблема довкола Іраку починає нагнітатися не лише в ЄС, але і в НАТО. Про це свідчать, кажуть аналітики, ідеї про створення міжнародних сил НАТО швидкого реагування. Плани про їх створення знайшли міцну підтримку в керівництві Сполучених Штатів Америки.

Інша тема, яку обговорили учасники міжнародного форуму в Копенгагені, стосувалася боротьби з тероризмом. Країни схвалили спільну резолюцію, в якій зазначили, що беруть на себе обов’язки спільно боротись із загрозою миру на земній кулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG