Доступність посилання

ТОП новини

Про суперечливий візит до Іраку трьох французьких парламентарів


Про суперечливий візит до Іраку трьох французьких парламентарів

Київ, 18 вересня 2002 - Троє депутатів Національної Асамблеї Франції, члени найбільшої парламентської фракції “Об’єднання за президентську більшість” опинилися в центрі уваги засобів масової інформації, які активно обговорюють їхнє кількаденне перебування в Іраку. Не залишився непоміченим цей візит і в Міністерстві закордонних справ, і в президентській канцелярії. А прем’єр-міністр Жан-П’єр Раффарен висловив жаль з приводу цієї поїздки.

Вчора пізно ввечері, близько 23-ьої години за київським часом, літак на борту з депутатами Тьєррі Маріані, Дідьє Жюлья та Еріком Діаром приземлився в аеропорту Лє Бурже. Їх було зустрінуто хмарою мікрофонів і спалахами фотоапаратів.

А історія цього короткого візиту, який розпочався у суботу, така. За словами Тьєррі Маріані, за десять днів до визначеної дати він поінформував Міністерство закордонних справ Франції. Це відомство висловило застереження з приводу часу перебування депутатів в Іраку, що збігалося з першою річницею терактів у Сполучених Штатах Америки. Тому депутати відклали свій відліт на кілька днів.

Тьєррі Маріані заявив засобам масової інформації, що він вражений негативним відношенням французької влади, оскільки без погодження з нею, без повідомлення про цей політ в ООН він би не відбувся. Крім того, депутат сказав, що у Багдаді, в готелі, де він мешкав зі своїми співвітчизниками, жили в той час десятки депутатів з Бельгії, Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Канади, Італії.

На імпровізованій вчора прес-конференції, яка відбувалася просто неба на паркінґу, французькі депутати заявили, що задоволені з виконаної місії і готові її повторити. В Іраку вони мали зустрічі з низкою офіційних осіб, у тому числі з віце-прем’єр-міністром Тареком Азізом, а також оглянули об’єкти, які міжнародні організації вважають небезпечними. Свою місію депутати пояснили бажанням уникнути розв’язання військового конфлікту.

Їхній візит профінансувало Бюро з розвитку промисловости і культури, що займається сприянням торгівлі між Францією та Іраком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG