Доступність посилання

ТОП новини

Українські прикордонники радяться з Євросоюзом


Українські прикордонники радяться з Євросоюзом

Брюсель, 25 вересня 2002 – Проблема нелегальної іміграції та торгівлі людьми продовжує непокоїти Європейський Союз, і головним союзником у цій боротьбі, вважає представник Єврокомісії Анне Чірі, повинні бути прикордонні служби. І з огляду на це в середу в Брюсселі відбулась нарада експертів Європейського Союзу та України в рамках центру збору і аналізу інформації щодо посилення ролі прикордонних служб у боротьбі з нелегальною іміграцією, торгівлею людьми, нелегальним перевезенням наркотиків та зброї. Українську делегацію очолив голова управління безпеки українських кордонів Державного Комітету з охорони кордонів України Віктор Чумак. Із Віктором Чумаком зустрівся наш брюссельський кореспондент.

У розмові Віктор Чумак, зокрем,а зазначив, що Держкомітет з охорони кордонів є ключовою ланкою в боротьбі з нелегальною іміграцією, торгівлею людьми та торгівлею зброєю. Однак, на думку Віктора Чумака, необхідно трансформувати Держкомітет з охорони українських кордонів для більш повного і ефективного виконання завдань Держкомітету, – а саме перетворити прикордонні війська України з військової структури на спеціальний правоохоронний орган, а саме на Державну Прикордонну Службу з новими автономними субструктурами розвідки, контррозвідки, управління міжнародних зв’язків тощо… Це необхідно зробити тому, що прикордонні війська України виконують військові функції, а не проводять дізнанння, оперативно-розслідувальну роботу по злочинах на кордонах. У Верховній Раді вже є відповідний законопроект про Державну Прикордонну Службу, і ми чекаємо, – продовжив Віктор Чумак, – що найближчим часом цей законопроект буде схвалено і він набере чинності.

На запитання, що привело Віктора Чумака до Брюсселя і які робочі зустрічі були проведені у бельгійській столиці, мій співрозмовник відповів: “Це вже не перший контакт українських прикордонників із Європейською Комісією, оскільки вона зацікавлена тісно співпрацювати з Україною в цій галузі. Адже незабаром західні кордони України стануть межувати з кордонами розширеного Європейського Союзу. Мабуть, тому саме Україна була першою запрошена в постійну роботу програми Єврокомісії – “Центру збору і аналізу інформації щодо злочинів, які відбуваються на зовнішніх кордонах ЄС”.

На запитання, чи Європейський Союз дотримується своїх обіцянок і зобов’язань перед Україною надати українським прикордонникам необхідне технічне обладнання, Віктор Чумак відповів, що до нині Євросоюз дотримується своїх слів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG