Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація США дійшла висновку, що в даний момент практично неможливо співпрацювати з президентом Кучмою – Джон Тідстром


Адміністрація США дійшла висновку, що в даний момент практично неможливо співпрацювати з президентом Кучмою – Джон Тідстром

Вашинґтон, 25 вересня 2002 – Західні оглядачі широко обговорюють звинувачення Сполученими Штатами президента України Леоніда Кучми у співучасті в незаконних оборудках із Іраком. Про наміри перегляду політики США щодо України та особливо стосовно президента Кучми кореспондент Радіо Свобода розмовляв із Джоном Тідстромом, колишнім директором офісу у справах України в Раді національної безпеки США у Вашинґтоні.

У таких принципових для адміністрації Сполучених Штатів питаннях, як продовження підтримки політики інтеграції України до євроатлантичних структур, відновлення її економіки та поліпшення добробуту й безпеки українського народу в незалежній Україні, змін немає, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Джон Тідстром, колишній директор офісу у справах України в Раді національної безпеки США.

“Адміністрація США дійшла висновку, що в даний момент практично неможливо співпрацювати з президентом Кучмою. Там дійшли висновку, що Кучма не лише зробив дуже погані рішення, а й брехав про це. Адміністрація Буша є дуже чутливою до цього. Адже це не вперше вони дійшли до такого висновку щодо президента Кучми”.

Важливо, – наголосив іще раз Джон Тідстром, який тепер є віце-президентом американської установи Еast-West Institute, – що оголошений адміністрацією перегляд політики не стосується України як держави. Адміністрація визнає всі позитивні зміни, які відбулися за минулі кілька років президентства Кучми у внутрішньополітичних і економічних аспектах і в таких питаннях, як закриття Чорнобильської АЕС і співпраця з НАТО.

“Труднощі настають, зокрема, в американсько-українських узаєминах якраз тоді, коли Білий Дім доходить висновку, що не може покластися на довір’я співрозмовника в Києві, як і в будь-якій іншій столиці. При цьому ставлення до України не відрізняється від ставлення до інших країн, ставлення до Кучми було аналогічним до інших лідерів. Такою є реальність. Американській та українській стороні доведеться докласти чимало зусиль, щоб подолати теперішню проблему”.

Зрештою, слід нагадати, що й адміністрація президента Біла Клінтона, в Раді національної безпеки якого працював Джон Тідстром, мала низку проблем із президентом Кучмою, зокрема щодо звинувачень у корупції найвищих посадових осіб української влади.

Джон Тідстром різко скритикував припущення про те, що, мовляв, адміністрація президента Буша виступила з наміром переглянути політику стосовно президента Кучми у зв’язку з внутрішньополітичною ситуацією в Україні та діями опозиції.

“Такі заяви просто безглузді. Ці припущення вказують на повне нерозуміння американської політики та способу діяльності американського уряду. Такі заяви є безвідповідальними, їх можна вважати небажаним внеском у міжнародний діалог та в двосторонні взаємини США–Україна”, – заявив Джон Тідстром, колишній директор офісу у справах України в Раді національної безпеки адміністрації президента Біла Клінтона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG