Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Анатолій Зленко зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном


Міністр закордонних справ Анатолій Зленко зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном

Брюссель, 2 вересня 2002 - Повертаючись із Нью-Йорка зі штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй до України, міністр закордонних справ України Анатолій Зленко зателефонував до Генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона с проханням прийняти його для короткої розмови. Але розмова затягнулася на півтори години, що свідчить про її важливість.

Міністр закордонних справ Анатолій Зленко зазначив, що зустріч із Генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном була надзвичайно важливою і дуже вчасною. Під час цією зустрічі Анатолій Зленко виклав позицію України щодо тих звинувачень, які надходять на адресу України з приводу ймовірної продажі Україною радарних систем Іраку.

У зв’язку з цим я поцікавився у міністра закордонних справ України Анатолія Зленка, чи не планує НАТО, так як і США, змінити свою політику щодо України?

Анатолій Зленко

На щастя, таких сигналів від Генерального секретаря НАТО я не почув. Ми говорили про співпрацю між Україною і НАТО. У нас є багато чого ще попереду зробити на цьому шляху.

Але головне питання, яке ми сьогодні обговорювали - це ті звинувачення, які лунають на нашу адресу. Я намагався переконати пана Робертсона у тому, що вони є безпідставні, які базуються на певних припущеннях. Тим більше, ці припущення сьогодні звучать із тих країн країни, або з тієї країни, яка висунула до нас якісь претензії, чи припущення. Не має на сьогоднішній день остаточної достовірної інформації, чи поставляла Україна цю радарну систему до Іраку, чи не поставляла.

До речі, я повністю мав можливість поінформувати пана Робертсона про мій візит до штаб-квартири ООН, про мої зустрічі з усім керівництвом Організації Об’єднаних Націй, які причетні в тій, чи іншій формі до експортного контролю, до забезпечення проведення можливих розслідувань. І, мені здається, що ця інформація надзвичайно позитивно сприйнята.. Тим більше це робилося у формі відкритості, в формі довіри, в формі тієї дружби, яка у нас склалася у нас персонально, і, взагалі, базована на тих відносинах, які склалися між Україною і НАТО.

Славко Волинський

А щодо самміту НАТО у Празі? Ви також порушували це питання?

Анатолій Зленко

Це питання ми не обговорювали, тому що ми зосередилися на цьому головному питанні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG