Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді Україна допомагає Грузії захищатися від Росії?


Чи справді Україна допомагає Грузії захищатися від Росії?

Прага, 30 вересня 2002 – Із Києва і Тбілісі надходять суперечливі заяви про те, чи Україна продаватиме Грузії протиповітряні ракети. Командувач штабу протиповітряних сил Грузії Джоні Пірцхалаїшвілі заявив, що незабаром Грузія отримає такі ракети на озброєння. Але в Києві чільний представник компанії "Укспецекспорт" в інтерв‘ю агентству "Інтерфакс" пояснив, що був лише запит із грузинської сторони.

Такі заяви лунають на тлі загострення конфлікту між Тбілісі і Москвою. Росія погрожує застосувати силу проти Грузії, бо там, мовляв, не можуть дати раду чеченським бойовикам. Офіційний Тбілісі, зі свого боку, звинувачує Росію в порушенні його повітряного простору. І тут для захисту грузинам могла би дуже знадобитися українська зброя – але через це Україна ризикує серйозно посваритися з росіянами, про що свідчить великий інтерес до цієї теми з боку російських мас-медіа. Офіційний Київ раніше закликав обидві сторони до мирного розв‘язання конфлікту.

Тим часом посол Грузії в Україні Григол Катамадзе в інтерв‘ю грузинській редакції Радіо Свобода заявив:

"Ми вже давно співпрацюємо з Україною. Останні чотири роки цим займаються експерти наших країн, і за цей час українські фахівці кілька разів приїжджали до Грузії. Вони ознайомилися зі станом нашої протиповітряної оборони і запропонували свій план її відновлення. Звісно, що тут приховувати, напруження, яке виникло останнім часом, змусило Грузію прискорити темпи роботи у цьому напрямку. Але ще раз повторю – займатися цим питанням ми почали вже давно".

Посол Грузії в Україні також повідомив Радіо Свобода, що Київ і Тбілісі підписали угоду про військово-технічну співпрацю ще 1996 року. Але, за даними агентства "Інтерфакс," російські урядові кола зазначають, що повідомлення про можливе постачання Грузії зенітних ракет із України - це не більше ніж пiар-акцiя Тбiлiсi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG