Доступність посилання

ТОП новини

У опозиційній газеті в Одесі влаштували обшук


У опозиційній газеті в Одесі влаштували обшук

Одеса, 1 жовтня 2002 - Останнім часом опозиційні до нинішньої влади одеські газети опинилися під особливим наглядом з боку правоохоронних органів. Іноді герої публікацій реагують на них вже наступного дня, приміром проведенням обшуків чи різноманітними попередженнями. Підтвердженням стала історія з популярною в Одесі газетою “Правоє дєло”.

Статті на шпальтах популярної серед одеситів газети “Правоє дєло” викликають особливу реакцію з боку правоохоронних органів, зокрема управління з питань боротьби з економічними злочинами.

Початком справжнього терору проти газети стала стаття її головного редактора Леоніда Штекеля, присвячена діям оперуповноваженого управління Олександра Півторака на книжковому ринку міста, які, на думку автора, мали характер неприхованого та відвертого нехтування правами людини.

Через два дні після публікації до редакції газети прийшов оперуповноважений Жовтневого управління з питань боротьби з економічними злочинами в Одесі пан Борщ і заявив про проведення перевірки надавши необхідні документи. Він вимагав документи про оренду видавничого центру “Студія Негоціант” і сплату нею внесків за електроенергію, копію статутних документів...

Нині управління з питань боротьби з економічними злочинами цікавить все що пов'язане з випуском і поширенням СД – дисків “Бібліотека української літератури для школярів”.

Вже порушено кримінальну справу і проведено обшук у редакції газети.

Під час обшуку, який тривав кілька годин, оперуповноважений Олександр Півторак вилучив майже всю службову та бухгалтерську документацію видавничого центру “Студія Негоціант” з 1999 року, в тому числі угоди з постачальниками й покупцями, накази про прийом на роботу і так далі. Безпосередньо дисків стосувалося не більше одного відсотка документів. Крім того, було вилучено опломбовані раніше 1850 СД дисків “Бібліотека української літератури для школярів”.

Олександра Півторака цікавили питання пов'язані з видачею зарплати, кому належать комп'ютери “Студії Негоціант”. Цікавило все, але не те що стосувалося постанови суду про проведення обшуку.

Головний редактор газети “Правоє дєло” та директор видавничого центру “Студія Негоціант” звернувся з відкритим листом до прокуратури. Він повідомив про брутальні дії працівників Жовтневого районного управління з питань боротьби з економічними злочинами в Одеси і вимагає закрити порушену кримінальну справу з причини відсутності складу злочину.

Леонід Штекель вважає проведений у редакції обшук таким, що викликаний політичною позицією газети “Правоє дєло” і ще одним етапом боротьби з опозиційною пресою в Одесі.

Як відомо, неодноразові перевірки проводилися і в редакції незалежної газети “Юг”.

Цю газету так само намагалися закрити за допомогою судових процесів і нестерпного тиску.

Справжні причини смерті редактора газети “ЮГ” Юлія Мазура і нині залишаються таємницею для одеситів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG