Доступність посилання

ТОП новини

ООН-США-Ірак


ООН-США-Ірак

Прага 1 жовтня 2002 – Дискусії навколо Іраку знову набирають розмаху. Представники ООН, які ведуть у Відні переговори з іракською делегацією про повернення міжнародних інспекторів, заявляють про значний поступ у розмовах. Тим часом конгрес Сполучених Штатів уже підрахував кошти воєнної акції США в Іраку.

У вівторок у Відні відбувся другий тур дводенних переговорів за зачиненими дверима представників ООН з урядовою делегацією Іраку у справі повернення на іракські військові об’єкти міжнародних інспекторів, видворених режимом Саддама Хусейна 98-го року. У понеділок фахівці від Міжнародного агентства з питань ядерної енергетики й фахівці ООН обговорили з іракськими представниками питання інспекції іракських підприємств на предмет розробки на них ядерної зброї. Члени делегації ООН стверджують прогрес у переговорах і висловлюють сподівання, що група інспекторів ООН зможе відбути до Іраку найближчим часом. Предметом вівторкових переговорів були технічні питання інспекції.

Однак, держсекретар США Пауел заявив у понеділок, що відновлення інспекції в Іраку стане можливе лише після завершення дискусій у Раді Безпеки ООН у справі проекту нової, ультимативної резолюції, яка передбачає роззброєння Іраку. Для обговорення цієї проблеми у вівторок зібралися на нараду п’ять постійних членів Ради безпеки ООН. Згідно з новою резолюцією, якщо Багдад відмовиться від співпраці з ООН і протягом семи днів не допустить на всі свої військові об’єкти міжнародних інспекторів, ці об’єкти будуть збомбардовані, а проти Іраку буде розпочата воєнна акція.

Багдад тим часом уже заявив, що він не виконає жодної нової резолюції, яка відрізнятиметься вимогами від попередніх резолюцій ООН. Скептично настроєні представники адміністрації США висловлюють у зв’язку з цим думки, що незабаром так чи інакше дійде до поновної конфронтації і цим разом до удару по Іраку. Тому дискусії у Вашингтоні навколо підготовки воєнної акції і її коштів не припиняються. Згідно з новим звітом конгресу США, така воєнна акція коштуватиме Сполучені Штати до дев’яти мільярдів доларів протягом одного місяця. Крім того ще кілька мільярдів доларів коштуватиме розташування американських військ у районі Перської затоки. Конгресова комісія, яка відає видатками на оборону, виходила у своїх підрахунках з того, що в район воєнної акції потрібно буде доставити до 370-ти тисяч військовослужбовців, до півтори тисячі літаків, 800 транспортних і бойових гелікоптерів і 60 бойових кораблів. У такій акції, здійснення якої передбачено на січень або лютий, братимуть участь британські військові сили, зокрема бойові кораблі, бронетанкові війська й авіація.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG