Доступність посилання

ТОП новини

Ірак вважає, що США боїться приїзду інспекторів ООН, а Британія твердить, що Саддам продовжує свою нечесну гру


Ірак вважає, що США боїться приїзду інспекторів ООН, а Британія твердить, що Саддам продовжує свою нечесну гру

Прага, 2 жовтня 2002 – Ірак запевняє сусідів, що даватиме відсіч лише американцям, якщо вони порушать його територію, і твердить, що Сполученим Штатам не вигідне повернення в Багдад інспекторів ООН. Сьогодні обидві сторони за посередництва журналістів сперечалися довкола доступу інспекторів до президентського палацу Саддама Хусейна, під яким, ймовірно схована головна лабораторія з виготовлення зброї масового знищення.

Атака американців на Ірак дестабілізує ситуацію в регіоні і стане загрозою для Туреччини, – про це сьогодні заявив в Анкарі заступник міністра закордонних справ Іраку Тарік Азіз, але він заспокоїв турків, що Ірак не збирається відповідати ударами по своїх сусідах.

США і Британія незабаром подадуть до Ради Безпеки ООН проект нової резолюції щодо Іраку. Ірак не бачить у ній потреби. Однією з вимог нової резолюції буде доступ інспекторів до президентського палацу Саддама Хусейна, де, ймовірно, розташована головна лабораторія іракців. Багдад не хоче допускати туди міжнародних експертів, і про це нагадав Тарік Азіз: "Питання президентського палацу вирішили у лютому 1998 року іракський уряд і Кофі Аннан. Я й Аннан тоді підписали меморандум порозуміння, і він досі діє."

Сьогодні з приводу цього у Блекпулі також висловився журналістам і міністр закордонних справ Британії Джек Стро. "Окремі частини палацу мають площу, рівну за розміром вашому місту Блекпул, вони у кілька разів більші за площу Бекінгемського палацу; і ми добре знаємо, що в середині президентського палацу виробляють більшість зброї масового знищення. Тому це – чергове свідчення, що Саддам продовжує грати гру."

Ірак вважає, що США не прагнуть повернення інспекторів ООН, бо, нічого там не знайшовши, вони будуть вимушені заявити світові, що Ірак не має зброї масового знищення, і що звинувачення не мали підстав. Далі заступник міністра закордонних справ Іраку: "Питання про зброю масового знищення, що ініціюють США та Британія, є лише приводом для виправдання невиправданої агресії проти Іраку."

Британський міністр ще раз запевнив, що Британія та США діятимуть виключно у рамках міжнародного права, але наголосив: "Нам слід бути абсолютно упевненими у тому, що Саддам пом’якшив свою позицію лише через серйозні погрози з боку світової громадськості, тому, що він упродовж 4 років не дотримувався резолюцій Ради Безпеки ООН."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG