Доступність посилання

ТОП новини

Біляна Плавшич, колишній голова самопроголошеної сербської держави у Боснії й Герцеговині, яка восени 2000 року добровільно здалася Міжнародному трибуналові у Гаазі, визнала себе винною


Біляна Плавшич, колишній голова самопроголошеної сербської держави у Боснії й Герцеговині, яка восени 2000 року добровільно здалася Міжнародному трибуналові у Гаазі, визнала себе винною

Белград, 3 жовтня 2002 – Це повідомлення у середу схвилювало громадськість у Белграді і Сараєво, оскільки досі ніхто у воєнних керівників так відверто не визнав своєї вини.

Співробітництво з Міжнародним трибуналом – делікатна, а то й болюча тема для громадян й урядовців колишньої Югославії, зокрема Сербії й Хорватії. Пані Плавшич уперше шокувала сербів і боснійців коли добровільно здалася Трибуналові, який її звинувачував у скоєнні воєнних злочинів. Був це мужній жест, оскільки інші звинувачені ховалися й утікали від Трибуналу. У січні минулого року вона вперше постала перед судовим вічем і заявила про свою безневинність. Згодом пані Плавшич звільнено на підставі гарантій уряду Югославії, що не буде ховатися й не буде впливати на свідків.

В середу Біляна Плавшич зробила другий безпрецедентний жест. У відео-зверненні до Трибуналу вона сказала: “Я беру на себе відповідальність й висловлюю жаль, повністю й безумовно, та сподіваюся, що таким чином дам хоч частинну втіху безневинним жертвам – мусульманським, хорватським і сербським”. Пані Плавшич закликала й інших, зокрема лідерів, переглянути власні дії.

Сьогодні адвокати Біляни Плавшич з’ясували, що вона готова нести особисту відповідальність та, що винними не можна оголошувати групи людей, а лише окремі особи. Вона висловлює сподівання, що беручи на себе вину “допоможе своєму народові примиритися із сусідами й знову стати поважаним народом”.

Що ж тут шокуюче? По-перше, це факт, що один з керівників боснійських сербів безумовно, визнає вину за геноцид й злочини проти людяності. По-друге, що Плавшич не ховається ні за національним колективом ні за своїми співробітниками. По- третє, що такий жест зробила жінка, яка свого часу стала одним з національних лідерів і яка ще в час війни змогла сили протистояти Слободану Мілошевичу, а саме – його прагненням керувати боснійськими сербами.

Наразі невідомо чи Біляна Плавшич буде свідком у процесах над Слободаном Мілошевичем або колишнім головою парламенту боснійських сербів Момчілом Країшником, який також перебуває під вартою у Гаазі. Усе-ж, саме її визнання, як відзначають оглядачі у Белграді, впливатиме на перебіг інших процесів перед Гаазьким трибуналом.

За правилами Трибуналу, вирок Біляні Плавшич буде винесено без судового процесу, на сесії яку призначено на 16 й 17 грудня. Згідно з англосаксонським правом цей вирок буде прецедентом. Іншими словами, висновки суддів стануть підставою для вироків іншим звинуваченим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG